EU, OEBS, SE žale što nema Prajda

Delegacija EU u Srbiji izrazila je žaljenje što najavljena Parada ponosa neće biti održana u Beogradu i pozvala vlasti da zaštite prava manjinskih zajednica.

Izvor: B92

Subota, 01.10.2011.

15:23

Default images

To je na skupu u beogradskom Medija centru izjavio šef političkog sektora Delegacije EU u Srbiji Tomas Njoki, koji je jasno poručio srpskim vlastima "da nije sve u donošenju i usvajanju zakona, već da je suština u njihovoj primeni".

"Šta zapravo znači da je Ustavom zabranjen svaki oblik diskriminacije?", upitao je Njoki i dodao da EU veoma pažljivo prati događanja u Srbiji.

Njoki je naglasio da srpske vlasti treba da znaju da nije sve ni u Evropskoj uniji, već da se u ovom slučaju radi o "zakonima države i poštovanju Ustava".
"Žalimo što događaj, koji je planiran za sutra, neće biti održan. Nadamo se da će neki naredan, sličan skup, ipak biti održan", kazao je Njoki.

Šefica Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Antje Rotemund izrazila je žaljenje zbog zabrane Parade dodajući da je tužna zbog toga.

"Tužna sam zbog toga što 11 godina od demokratskih promena u Srbiji nije moguće organizovati Paradu ponosa", rekla je Antje Rotemund.

Ona je podsetila da je Savet Evrope 2003. godine primio Srbiju u članstvo i da se Beograd tada obavezao, pored ostalog, i na poštovanje Deklaracije o ljudskim pravima.

"Srbija je 2003. izabrala Savet Evrope i ljudska prava. Ljudska prva su univerzalna i nedeljiva. Nije to supermarket, pa kad uđete da kažete: Šta će mi ovo? Ovo želim, a ovo ne želim", rekla je Rotemundova.

Ona je naglasila da problem u Srbiji nije nedostatak zakona niti loše zakonodavstvo, već pitanje primene zakona u praksi. Rotemundova je ukazala i da je prethodnih dana veoma mali broj političara, glumaca i drugih javnih ličnosti stao u odbranu Parade.

Šefica medijskog odeljenja u Misiji OEBS-a u Srbiji Dragana Nikolić Solomon pozvala je LGBT aktiviste da budu prisutniji u medijima tokom cele godine, a ne samo kada se organizuje Parada.

Solomonova je rekla da nije dobro da se organizatori Parade dovode u vezu "sa ekstremnim organizacijama poput Obraza i Naših", jer se onda pripadnici LGBT doživljavaju kao drugi ekstrem u društvu, "što ne odgovara istini".

"Moglo bi da se dogodi posle ovoga da se pojačaju napadi na LGBT populaciju, i to pojedinačni. Ukoliko se tako nešto dogodi, treba odmah alarmirati javnost", rekla je Solomonova.

Ona je pozvala pripadnike LGBT populacije da uspostave "stalan dijalog sa medijima", ukazavši na značaj ličnih i pojedinačnih priča pripadnika te manjine.

Forum u Medija centru organizovan je pod sloganom "Naučene lekcije: Parada ponosa u Beogradu 10 godina posle prvog pokušaja". Novinarima su se neplanirano na početku obratili organizatori ovogodišnje Parade, koja je trebalo da bude održana sutra, ali je zabranjena odlukom MUP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: