Stigla srpska optužnica za Vukovar

U Županijski sud u Osijeku stigla optužnica Tužilaštva Srbije za ubistva Srba na području Vukovara, koja tereti Šeksa, Glavaša, Merčepa i Vekića.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 21.09.2011.

13:40

Default images

Kako nezvanično saznaje B92, u pitanju je optužnica nekadašnjeg Vojnog tužilaštva iz devedesetih godina, koja je do sada uručena nekolicini optuženih.

Kako javljaju hrvatski mediji, optužnicu je primio i drugooptuženi za genocid na području Vukovara, bivši ministar unutrašnjih poslova Ivan Vekić.

Optužnica koja je stigla iz Beograda, osim Vekića, obuhvata i aktuelnog potpredsednika hrvatskog Sabora Vladimira Šeksa, kao i Branimira Glavaša i Tomislava Merčepa, koji se za ratne zločine terete i u drugim procesima.

Prema Vekićevim rečima, za zločine je optuženo još četrdesetak branitelja.

Viši sud u Beogradu je saopštio da je dostavio još sredinom jula putem međunarodne pravne pomoći optužnicu srpskog Tužilaštva za ratne zločine optuženima za genocid nad Srbima u Vukovaru.

Glavaš: Počašćen sam optužnicom

Potpredsednik Sabora Hrvatske Vladmir Šeks izjavio je da srpsku optužnicu protiv njega nije podigao, niti to namerava da učini, dok je Branimir Glavaš poručio da je "počašćen tom optužnicom".

"Ne nameravam da dajem legalitet i legitimitet optužnicama i drugim rešenjima zločinačkih sudova zločinačke JNA", izjavio je Sseks za
Novu TV komentarišući optužnicu Veća za ratne zločine beogradskog suda koja ga zajedno s još oko 40 osoba tereti za krivična dela
ratnog zločina i genocida nad srpskim stanovništvom na području Vukovara.

On je ocenio da su "to sve bedni pokušaji da se oživi jedna lešina Jugoslavija, jedna propala politika, odavno pobeđena".

Prema njegovim rečima, radi se o istoj optužnici od 10. avgusta 1992. kada je dobio primerak rešenja Vojnog tužilaštva JNA o otvaranju istrage i određivanje pritvora.

Dodao je on bio prvooptuženi, ratni ministar policije Ivan Vekić drugooptuženi, dok su trećeoptuženi i četvorooptuženi bili Branimir Glavaš i Tomislav Merčep.

Jedan od optuženih, Branimir Glavaš, koji u zatvoru u Mostaru služi kaznu zbog ratnih zločina nad Srbima u Osijeku 1991, poručio je da je "počašćen tom srpskom optužnicom".

"Sada ja pozivam Šeksa da ode u Beograd i tamo dokaže svoju nevinost. S obzirom da je nadaleko poznat kao hrabar i visokomoralan
čovek siguran sam da će on to učniti već do kraja ove nedelje", naveo je Glavaš u izjavi koju je novinarima pročitao njegov stranački kolega Dinko Burić.

Ministar pravosudja Hrvatske Dražen Bošnjaković potvrdio je danas da su optužnice stigle u Hrvatsku, ali nije želeo da govori o detaljima jer, kako je rekao, deo dokumenata manjka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: