Euleks tražio ubicu pripadnika KPS

Specijalne snage Euleksa su u okviru istrage o ubistvu kosovskog policajca u neredima na administrativnim prelazima na Kosovu pretresle više objekata na severu.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 31.08.2011.

07:20

Default images

Portparol Euleksa Nikolas Hoton rekao je za B92 da je policijska akcija u toku i da se sprovodi na teritoriji Zubinog Potokla i Zupča.

Regionalni portparol Kosovske policije Besim Hoti izjavio je Tanjugu da je, prema saznanjima policije, akcija Euleksa u Zupču u opštini Zubin Potok završena oko 11 časova.

On nije mogao da kaže da li je tom prilikom neko uhapšen, ističući da će o tome javnost obavestiti misija EU na Kosovu.

"Specijalne snage Euleksa uz podršku Kfora jutros sprovode operaciju u oblasti Zubin Potoka i Zupča. Akcija je povezana s krivičnom istragom o ubistvu pripadnika kosovske policije 26. jula u blizini Zupča", kazao je Hoton.

"Istragu ovog ubistva vode Euleks i kosovska policija. Lokalne vlasti su informisane o ovoj akciji, koja se izvodi da bi se ojačala vladavina prava i priveli pravdi odgovorni za ovaj zločin", dodao je portparol Euleksa.

Dopisnik Tanjuga Željko Tvrdišić, koji je na licu mesta, rekao je za B92 da akcija Euleksa i dalje traje i da su sve prilaze prema Zubinom Potoku blokirali vojnici Kfora, ali da je u međuvremenu pušten saobraćaj duž magistrale koja vodi od Kosovske Mitrovice ka Ribariću. Nešto kasnije međunarodne snage Kfora stacionirale su oklopna vozila na ulazu u južnu Mitrovicu, pored magistralnog puta Kosovska Mitrovica - Ribarići, koji vodi ka prelazu Brnjak.
"Desetak vozila Euleksa oko osam sati vratilo se jutros prema Kosovskoj Mitrovici, iz pravca Zubinog Potoka. Među njima je bilo oklopnih, kao i jedno sanitetsko vozilo. Za sada nema informacija da je neko uhapšen u jutrošnjoj akciji specijalne Euleks policije. Ali Srbi iz Ibarskog Kolašina su veoma uznemireni zbog ove akcije", ispričao je on.

Kako javlja Betin izveštač, u selu Zupče, akcija je započela u 05.30, kada su brutalno pretresene tri kuće. Pre svitanja sa fantomkama na glavama i pod punim naoružanjem na tim kućama polomljena su vrata i obavljen pretres, kažu očevici. Prema navodima meštana Zubinog Potoka, gomilanje snaga Kfora i Euleksa počelo je odmah iza ponoći, blokirana su sva naseljena mesta duž magistrale, koja od južne Kosovske Mitrovice vodi ka Ribariću.

Jedna od pretresenih je i kuća Blagoja Vučinića u selu Zupče. Vučinić je Tanjugu rekao da su specijalci Euleksa u njegovu kuću upali oko 5.40 sati i da su tom prilikom napravili "pravu premetačinu". Zaplenili su, kako je rekao, lovačku pušku za koju poseduje dozvolu UNMIK-a i četiri mobilna telefona, kao i stare kartice koje su našli u kući.

Vučinić je rekao da su pripadnici Euleks imali nalog za pretres i da su razbili ulazna vrata. Prema njegovim rečima, pretresli su kompletnu kuću u potrazi za njegovim sinom Slobodanom, koji je u centralnoj Srbiji.

Podsetimo u neredima koji su nastali na severu Kosova, nakon što su prištinske vlasti poslale specijalne jedinice kosovske policije ROSU na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, stradao je Enver Zumberi, pripadnik Kosovskih policijskih snaga. On je ranjen snajperom u glavu u blizini prelaza Brnjak.

Policija: Svi putevi prohodni

Portparol Regionalne komande Policije Kosova za Mitrovicu Besim Hoti izjavio je da su lokalni Srbi blokirali magistralni i sporedne puteve između Mitrovice i Zubinog Potoka.

Hoti je, kako prenose mediji u Prištini, rekao da su se Srbi iz Zupča okupili, nakon početka jutrošnje akcije Euleksa na tom mestu, i da su im se pridružili Srbi iz drugih naselja u opštini Zubin Potok, ali da tom prilikom nije bilo incidenata.

Prema njegovim rečima, operacija Euleksa počela je jutros oko 6 časova, nakon čega je blokiran magistralni put Mitrovica- Ribariće.

On je dodao da su i taj put, kao i svi ostali sporedni putevi na severu Kosov,a sada otvoreni za saobraćaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: