Japan: Najviši nivo opasnosti

Japan je podigao stepen opasnosti od nuklearne katastrofe na najviši nivo, jednak najvećoj nuklearnoj katastrofi u svetu koja se dogodila u Černobilju 1986.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 12.04.2011.

08:11

Default images

Stepen opasnosti u nuklearnoj elektrani Fukušima prethodno je bio na petom nivou.

Istaknuti zvaničnik u japanskoj Agenciji za nuklearnu i industrijusku bezbednost (NISA) rekao je da je stepen opasnosti podignut sa petog na najviši, sedmi nivo na međunarodnoj skali, zbog količine radioaktivnih materija koje se i dalje oslobađaju u vazduh i more.

Prema podacima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), sedmi nivo opasnosti podrazumeva veliko oslobađanje radijacije uz rasprostranjen uticaj po zdravlje i okolinu, dok se peti stepen odnosi na ograničeno oslobađanje radijacije, uz nekoliko smrtnih slučajeva.

Prema preliminarnim podacima, ukupna količina izloženosti radijaciji premašila je godišnju granicu od jednog milisiverta u područjima koja se prostiru preko 60 kilometara severozapadno od nuklearke Fukušima i oko 40 kilometara u pravcu jug-jugozapad, javila je agencija Kjodo.

NISA je saopštila da količina radijacije koja je oslobođena u atmosferu iz oštećenog postrojenja, 240 kilometara severno od Tokija, iznosi 10 odsto od količine radijacije oslobođene u Černobilju.

Međutim, Tokijska elektroenergetska kompanija, koja upravlja elektranom, upozorila je da bi radijacija u postrojenju mogla da bude veća od one u Černobilju ukoliko se curenje radijacije ne zaustavi.

U međuvremenu, nakon noćašnjeg zemljotresa, jutros se na severoistoku Japana u prefekturi Fukušima dogodio još jedan zemljotres, jačine 6,3 stepena Rihterove skale, a radnicima u oštećenom postrojenju naloženo je da se evakuišu, javio je AFP. O tome u posebnoj vesti.

Kan: Stabilizuje se situacija

S druge strane, japanski premijer Naoto Kan kaže da se situacija u nuklearnoj centrali Fukušima polako stabilizuje i da se smanjuje količina oslobođene radijacije.

"Korak po korak, reaktori centrale idu prema stabilizaciji. Nivo oslobođene radijacije se trenutno smanjuje", rekao je Kan na konferenciji za novinare.

Upitan o odluci japanske agencije za nuklearnu bezbednost da krizu u Fukušimi proglasi nuklearnim incidentom sedmog stepena, čime je on izjednačen sa černobiljskom katastrofom iz 1986. godine, Kan je odgovorio: "To smo učinili na osnovu procene obima emisija radijacije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: