Fukušima: Viši stepen opasnosti

Japanska agencija za nuklearnu bezbednost podigla sa četvrtog na peti stepen opasnost od incidenta u nuklearnoj centrali "Fukušima 1".

Izvor: B92, Beta

Petak, 18.03.2011.

08:16

Default images

Skala ima ukupno 7 stupnjeva. Četvrti definiše da incident ima lokalne posledice, a peti stepen znači da bi eventualna nuklearna katastrofa u "Fukušimi" imala dalekosežnije posledice.

Japanski inženjeri uspešno spojili električni kabl s reaktorom 2 nuklearne elektrane "Fukušima 1", koji će omogućiti ponovno hlađenje reaktora, BBC javlja da se taj reaktor hladi.

Prethodno su vojni helikopteri satima sipali morsku vodu kako bi ohladili reaktore 3 i 4.

Eksplozije u reaktorima nuklearke "Fukušima 1" izazvale su međunarodnu zabrinutost, a zbog povećane radioaktivnosti evakuisane su oblasti oko nuklearke.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukia Amano zatražio je od Japana tešnju saradnju povodom nuklearne krize, izazvane oštećenjima na nuklearnoj elektrani "Fukušima".

Amano je jutros stigao u Japan iz sedišta IAEA u Beču, gde bi trebalo da nadgleda radijaciju do koje je došlo posle kvara u nuklearnoj elektrani izazvanog razornim zemljotresom i cunamijem koji su Japan pogodili 11. marta.

On je rekao da je dobio uverenja od japanskog premijera Naoto Kana da će Japan saopštiti više podataka o nuklearnoj krizi i da će učiniti sve što može da je prevlada, javila je japanska agencija Kjodo.

Naime, iako je i sam Japanac, Aman, koji je bivši visoki zvaničnik japanskog ministarstva spoljnih poslova, do sada nije uspeo od japanskih vlasti da izdejstvuje ubrzanje priliva informacija u IAEA i članice te agencije. Šef agencije Ujedinjenih nacija za nuklearnu energiju je takođe upozorio i da japanske vlasti u "Fukušimi 1" vode trku s vremenom kako bi zaustavile katastrofu i ukazao da je za uspeh te trke potrebna globalna saradnja.

Zbog toga je, u međuvremenu, Japan ipak zatražio pomoć SAD u rešavanju krize sa nuklearnom centralom, iako je pre toga odbio pomoć Vašingtona. Portparol japanske vlade Jukio Edano rekao je jutros da je Tokio zatražio od Vašingtona pomoć i da japanska i američka vlada
trenutno razgovaraju o detaljima te pomoći.

Vojna vatrogasna vozila su se jutros uključila u polivanje reaktora broj tri vodom kako bi se sprečilo topljenje nuklearnog goriva u njemu, a samim tim i oslobađanje radijacije.

Istovremeno, zvanične informacije o broju poginulih i nestalih u razornom zemljotresu jačine 8,9 stepeni Rihterove skale, i cunamiju visine 10 metara koji je posle njega usledio, neprestano se menjaju. Japanska policija danas je saopštila da je poginulo 6.539 ljudi, dok se 10.354 osobe vode kao nestale.

Stotine hiljada ljudi izgubilo je domove i nalazi se u prihvatilištima. Dopremanje pomoći i obezbeđivanje adekvatne zdravstvene nege za njih jedna je od najvećih briga nadležnih.

Najmanje 27 evakuisanih je umrlo tokom prethodne nedelje, verovatno zbog slabe medicinske pomoći, javila je japanska državna televizija HNK, prenosi Bi-Bi-Si.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: