Ubijen pakistanski ministar

Pakistanski ministar za manjine Šabaz Bati, koji se zalagao za izmene kontroverznog zakona o blasfemiji, ubijen je u Islamabadu dok je išao na posao.

Izvor: B92

Sreda, 02.03.2011.

10:56

Default images

Nepoznati napadači otvorili su vatru na njegov automobil, saopštila je policija.

Kada je stigao u bolnicu "Šifa" ministar je već bio mrtav, dok je njegov vozač teško ranjen, kazao je portparol bolnice Asmatulah Kureši.

Još niko nije preuzeo odgovornost za njegovo ubistvo, ali na snimcima koje su prikazale pakistanske televizije na mestu ubistva su se mogli videti pamfleti sa upozorenjem da će ista sudbina zadesiti svakog ko bude kritikovao zakon o blasfemiji.

Pamfleti, navodno, pripadaju pakistanskim talibanima, prenele su agencije.

Pakistanska vlada oštro je osudila ovaj napad.

"Ovde se vodi kampanja koja ima za cilj gušenje svakog liberalnog, progresivnog i humanističkog glasa. Federalna vlada i provincijske vlade moraju oštro osuditi ove ubice da bi spasili samu srž Pakistana", rekao je Faranaz Ispahani, pomoćnik pakistanskog predsednika Asifa Alija Zardarija.

Batiju su islamisti ranije pretili zbog toga što je javno kritikovao strogi zakon o blasfemiji kojim je predviđena smrtna kazna za vređanje islama. Ovaj zakon se našao u centru pažnje u novembru kada je jedna hrišćanka, majka četvoro dece, osuđena na smrt.

U januaru je ubijen guverner najmnogoljudnije provincije Pandžab Salman Taser koji je takođe kritikovao taj zakon i tražio da predsednik pomiluje jednog 45-godišnjeg hrišćanina.

Njega je ubio jedan od njegovih telohranitelja i mnogi Pakistanci su tada veličali ubicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: