Vanredna sednica skupštine RS

Predsednik skupštine RS Igor Radojičić zakazao je za ponedeljak vanrednu sednicu na kojoj će se razmatrati veto koji je Bošnjački klub stavio na izbor vlade.

Izvor: B92

Utorak, 04.01.2011.

21:19

Default images

Bošnjački klub uložio je veto na izbor nove Vlade RS, jer Bošnjaci nemaju nijednu čelnu funkciju u šest ključnih entitetskih institucija.

Radojičić je rekao da je današnja odluka Kluba Bošnjaka u Veću naroda RS da stavi veto na odluku o izboru predsednika i članova vlade predstavlja tešku zloupotrebu prava na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Pokretanje vitalnog nacionalnog interesa na odluku o izboru predsednika vlade i odluku o izboru članova Vlade ima za cilj blokadu institucija RS, što je opšta namera političkih stranaka u Klubu Bošnjaka, saopšteno je iz Radojičićevog kabineta.

On tvrdi da nema vakuuma u funkcioniranju institucija i da do pravosnažnosti odluke sve poslove mora obavljati vlada u starom sastavu i dodaje da jedino što postiže Klub Bošnjaka tom odlukom jeste podizanje političkih tenzija u RS.

Predsednik entitetskog parlamenta sazvao je vanrednu sednicu na kojoj bi trebao i da bude izabran deo zajedničke komisije skupštine i Veća naroda RS za usaglašavanje akata na kojima je u tom veću pokrenuta zaštita vitalnog nacionalnog interesa.

Ukoliko se na toj zajedničkoj sednici ne postigne dogovor izbor vlade će se naći na Ustavnom sudu koji će doneti odluku da li je povređen viralni nacionalni interes bošnjaka.

U Džombićevom kabinetu nalazi se osam Srba, pet Bošnjaka i tri Hrvata.

Džombić, koji je pred kraj prošle godine, izabran za premijera kazao da Bošnjaci imaju u Veću naroda imaju ustavno pravo staviti veto na izbor nove Vlade RS, navodeći da će konačnu reč doneti Ustavni sud RS.

Klub Bošnjaka najavio je ranije danas pokretanje pitanja vitalnog nacionalnog interesa, navodeći da nije ispoštovana ustavnom predviđena struktura prilikoma imenovanja na šest ključnih pozicija u RS. Predsednik Bošnjačkog kluba Mujo Hadžiomerović je rekao posle sednice kluba, da je odluka donesena jednoglasno zbog primedbi koje je taj klub ranije navodio prilikom izbora Veća naroda RS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: