Asanž na "svežem vazduhu Londona"

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž na uslovnoj slobodi uz plaćenu kauciju. Pravda u Britaniji nije mrtva, izjavio Asanž po izlasku iz pritvora.

Izvor: B92

Petak, 17.12.2010.

05:03

Default images

Osnivač vebsajta Vikiliks Džulijan Asanž pušten je u četvrtak na uslovnu slobodu, posle plaćene kaucije od 200.000 funti, i uz uslov da poštuje strogo propisane uslove kretanja.

Sledeće zasedanje britanskog suda o njegovoj ekstradiciji Švedskoj zakazano je za 11. januar. Asanža švedsko pravosuđe traži zbog optužbi za seksualne prestupe u toj zemlji.

Džulijan Asanž izjavio je, po izlasku iz pritvora, da želi da nastavi da objavljuje američke depeše, zahvalio se svima koji ga podržavaju, kao i britanskom pravosuđu, gde kako kaže pravda nije uvek ishod, ali bar još nije mrtva.

On je još jednom ponovio da nije kriv. “Divno je ponovo udahnuti svež londonski vazduh. Dok sam bio u samici, na dnu viktorijanskog zatvora, imao sam vremena da razmišljam o uslovima u kojima žive ljudi širom sveta, zatvoreni u samice. Pogotovo o uslovima koji su mnogo teži nego oni sa kojima sam se ja suočio”, kazao je on.

"Tim ljudima je takođe potrebna vaša pažnja i podrška. I zbog toga, nadam se da ću nastaviti da dokazujem svoju nevinost u tom pogledu, i da objavljujem dokaze o ovim optužbama, kako ih budemo dobijali", rekao je Asanž.

Asanž će do daljeg morati da ostane u vili, koja inače ima deset soba, i nalazi se na istoku Engleske.

Vilu poseduje njegov saradnik Vogan Smit, koji mu duže vreme pomaže. Asanž će svakog dana morati da se prijavljuje policiji, poštuje policijski čas i nosi elektronsku narukvicu za praćenje.

Džulijan Asanž je rekao da su njegovi advokati čuli da je protiv njega podignuta tužba u Sjedinjenim Američkim Državama. On kaže da ne strahuje mnogo oko izručenja Švedskoj, ali da brine zbog mogućnosti da bude izručen Americi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: