Zabrinutost zbog nepravilnosti

Dve evropske misije posmatrača, koje su pratile vanredne izbore na Kosovu, izrazile su zabrinutost zbog nepravilnosti tokom glasanja. BIRN objavio i snimke.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 14.12.2010.

08:17

Default images

Medijska mreža Balkanska mreža istraživačkog novinarstva (BIRN) konstatovala je da se radilo o masovnim izbornim mahinacijama.

Članica evropske misije posmatrača i poslanica Evropskog parlamenta Doris Pak izjavila je da su posmatrači bili upozoreni na moguću "ozbiljnu prevaru" u regionu Drenice.

To je tradicionalno uporište Demokratske partije Kosova premijera Hašima Tačija koja je, prema preliminarnim rezultatima, pobedila.

Ona je rekla da je odziv u tom delu bio sumnjiv i da model kako se glasalo podseća na onaj u autoritarnim zemljama.

"Da li možete da poverujete da je više od 95 odsto (birača) izašlo da glasa za istu stranku? Ne mislim da je to moguće... ne u zemlji kao što je Kosovo, gde pokušavamo da uvedemo demokratsku strukturu", rekla je Doris Pak novinarima, prenosi AP.

Doris Pak je pozvala Tačija da iskoristi svoj autoritet i zaustavi izbornu krađu.

Druga posmatračka misija, iz Evropske mreže organizacija za praćenje izbora, konstatovala je takođe "kršenja procedura i neregularnosti".

Evropski posmatrači kao zamerke ističu i nedostatak tajnosti glasanja, jer su u zapanjujućih 36 odsto posećenih izbornih mesta uočeni slučajevi grupnog i porodičnog glasanja. Takođe, kao loše je ocenjeno prebrojavanje glasova i zatvaranja izbornih mesta.

Istaknuta je i netačnost izbornih lista, na kojima je bilo puno ljudi koji su preminuli ili koji žive u inostranstvu.

Američki ambasador u Prištini Kristofer Del rekao je da u Drenici "listići u kutiji prevazilaze broj potpisa u knjizi birača".

BIRN objavio snimke

Konstatujući da se govori o masovnim izbornim mahinacijama tokom prvih opštih izbora na Kosovu od jednostranog proglašenja nezavisnosti, BIRN je čak na svoj sajt okačio i video snimke koji potvrđuju njihove tvrdnje.

Snimke su napravili BIRN-ovi posmatrači, a na jednom od njih napravljenom u selu Lajša u opštini Srbica se vidi kako jedan izborni zvaničnik upisuje imena glasača u knjigu gde se zavode oni koji su glasali, verovatno kako bi uskladio broj glasačkih listića i glasača koji su glasali na tom izbornom mestu.

Imena su dodavana na spisak glasača koji su se pojavili na izbornom mestu od četiri do sedam sati posle podne, dodaje BIRN.

Drugi video snimak je napravljen na istom izbornom mestu i prikazuje izborne zvaničnike kako menjaju glasačke listiće tokom prebrojavanja, upisujući imena "omiljenih kandidata".

BIRN je zbog toga podneo žalbu na izborne rezultata sa tog izbornog mesta.

U tekstu se navodi da je jedan visoki diplomata izjavio za britanski list "Ikonomist" da je u Srbici bio očevidac izborne prevare "na industrijskom nivou", a jedan drugi je rekao za istu oblast da bi bilo bolje reći "muvanje glasova", umesto "prebrojavanje glasova".

BIRN ističe da su dve opštine najviše privukle pažnju, zbog velikog odziva glasača.

To su Srbica, gde je izlaznost bila 94 odsto prema podacima kosovske Centralne izborne komisije, i Glogovac, gde je bila 86 odsto, što je znatno iznad prosečne izlaznosti na izborima koji su se održali u nedelju, kada je glasalo 47,8 odsto birača.

Sumnje u izborne rezultate u tim opštinana iznele su i organizacije za posmatranje izbora Demokrasi in ekšen i ENEMO (Evropska mreža organizacija za posmatranje izbora) i delegacija Evropskog parlamenta.

Prebrojavanje glasova je prekinuto u opštinama Srbica i Glogovac dok ne bude sprovedena istraga o podnetim žalbama.

Podsetimo, u nedelju su na Kosovu održani vanredni parlamentarni izbori, na kojima je, prema preliminarnim rezultatima, koje je objavila Centralna izborna komisija, najviše glasovao osvojila Demokratska partija Kosova Hašima Tačija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: