U Peć želi da putuje 10.000 građana

Za put u Peć na ustoličenje patrijarha Irineja 3. oktobra, prema nezvaničnim procenama, već se prijavilo više od 10.000 građana, piše "Blic".

Izvor: B92

Utorak, 28.09.2010.

00:20

Default images

Očekuje se i dolazak oko 400 visokih zvanica, među kojima su najviši predstavnici pravoslavnih crkava, kao i ostalih verskih zajednica.

Pred Kforom, koji će obezbeđivati skup, ozbiljan je zadatak, budući da manastirska porta, prema procenama stručnjaka, može da primi maksimalno dve hiljade ljudi.

Stoga će SPC nastojati da nabavi ekrane s kojih će svi koji ostanu napolju moći da prate svečani čin.

Iako ulice ovog grada deluju mirno, a lokalni Albanci smireno posmatraju kamione materijala koji odlaze ka Pećkoj patrijaršiji, skup povodom ustoličenja srpskog patrijarha procenjuje se kao rizičan.

"Većina u Peći misli kao i ja, a to je da nemamo ništa protiv da u nedelju ovde prođu autobusi Srba koji idu u Pećku patrijaršiju. Neka idu, nadam se da ni oni neće iz autobusa provocirati, pa krenuli su u crkvu. Ali mnogo više od toga, ovih dana smo se čudili našim političarima i šta im bi da se sami pozovu da idu u Patrijaršiju!? Pa, oni ni u džamiju ne idu, a kamoli u crkvu! A ako me pitaš šta o svemu mislim... da ti pravo kažem, da imam da zaradim, da jedem, a političarima ne verujem, ni našim ni stranim”, prenosi list komentar jednog Albanca u Peći.

Prema saznanjima "Blica", najveći deo zadataka vezanih za bezbednost pripašće međunarodnim snagama - Kforu. Na ulazu u Pećku patrijaršiju stajaće pripadnici Kfora i predstavnici Srpske pravoslavne crkve. Kfor obezbeđuje manastirsku zonu, uključujući i sam skup, tako da su se ranije spekulacije da će KPS-u pripasti ovaj deo odgovornosti pokazale netačnim.

Kako za "Blic" kažu dobro upućeni izvori, odgovornost za prostor od administrativne linije do prilaza zoni manastira Kosovska policija deliće sa Kforom i Euleksom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

17 h

Podeli: