SNS i DSS udaljeni u prioritetima

Dan pred dugo najavljivani početak pregovora između SNS i DSS, još uvek se ne nazire jasna mogućnost za kompromis i postizanje zajedničke platforme za saradnju.

Izvor: B92

Nedelja, 19.09.2010.

13:56

Default images

Osnovno pitanje na sastanku biće da li je budućnost Srbije u Evropskoj uniji ili van nje, a upravo oko tog pitanja postoje suštinska razmimoilaženja.

S jedne strane, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, a sa druge Vojislav Koštunica, Slobodan Samardžić i Marko Jakšić. Ovako će izgledati susret SNS i DSS, tokom koga će razgovarati o udruživanju opozicije.

Naprednjaci kažu da su spremni na kompromis, ali da u ne vide mogućnost da promene stožer svoje politike - da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji.

"Mi mislimo da je najbolji put evropski put Srbije, u saradnji s Rusijom i Kinom i SAD i svim ostalim zemljama sveta. Ako bi nam neko pokazao da postoji neko drugo rešenje, mi nismo slepi i gluvi da ne vidimo i ne čujemo, ali ovo je naša politika", rekao je Vučić.

I dok Aleksandar Vučić kaže da prostora za razgovore ima i da stvaranje koalicije nije jedina opcija za saradnju dve stranke, u DSS-u tvrde da na poltiku oličenu u sloganu "Evropa nema alternativu" neće pristati.

"DSS ide sa utvrđenom platofmom koja glasi odustajanje od politike Evropa nema alternativu i pristajanje na nacionalnu politiku očuvanja državnih interesa, jer se pokazalo da je EU stala na stranu albanskih secesionista i ako SNS sada i dalje insistira na toj politici, tu nešto nije onda jasno. Što bi rekao naš narod, nesto se iza brda valja", kaže Petar Petković, portparol DSS-a.

Za DSS je sporan i dogovor koji su naprednjaci napravili s Pokretom snaga Srbije, posebno imajući u vidu optužnicu tešku više od 60 miliona evra, koju je protiv prvog čoveka stranke, Bogoljuba Karića, podiglo Republičko tužilaštvo.

Aleksandar Vučić kaže da je SNS spremna da i tu temu stavi na pregovarački sto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: