"EU nema dovoljno uticaja u svetu"

Evropska unija ima nedovoljan uticaj u svetu, ocenio je u Briselu predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuj, i dodao da je vreme da se to promeni.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.09.2010.

17:49

Default images

Obraćajući se šefovima država ili vlada 27 zemalja članica, Van Rompuj je izrazio žaljenje zbog nepostojanja doslednosti i strateškog razmišljanja spoljnjoj politici.

Van Rompuj je istakao da je EU "velika trgovinska sila", prvi donator pomoći za razvoj u svetu i pokretač velikog broja civilnih i vojnih misija za upravljanje krizama.

Rompuj dodaje dabi "trebalo priznati da EU ne igra u svojoj kategoriji".

"Zar nije vreme da transformišemo naš finansijski uticaj u politički uticaj bilo na Bliskom istoku, Africi i bilo gde drugde?", upitao je Van Rompuj.

Ujedinjene nacije su u sredu odložile raspravu o zahtevu EU da je, u svojstvu stalnog posmatrača, u UN predstavlja Van Rompuj ili Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, umesto ambasadora zemlje koja
trenutno predsedava Unijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: