Amandmani na rezoluciju

Vašington sa saveznicima iz EU intenzivno radi na postizanju saglasnosti o amandmanima, kojima bi srpska rezolucija bila suštinski promenjena, piše "Politika".

Izvor: B92

Sreda, 25.08.2010.

00:35

Default images

"Nije tačno da SAD pripremaju kontrarezoluciju", rečeno je za "Politiku" u ambasadi SAD u Beogradu.

U srpskoj diplomatskoj misiji u Njujorku za "Politiku" je rečeno da nastojanja da se postigne dogovor o amandmanu na srpsku rezoluciju nisu urodila plodom, jer ni među svim članicama EU ne postoji jedinstven stav o kosovskoj nezavisnosti.

SAD su sada, kako navodi izvor lista, loptu prebacile u dvorište Brisela kako bi se iz "prestonice" EU u direktnom kontaktu uticalo na vlade zemalja koje ne podržavaju kosovsku nezavisnost da se priklone amandmanima koje su pripremili saveznici Prištine.

Amandmani koje zapadne sile pokušavaju da proguraju u UN usmereni su na menjanje izraza u drugom članu srpske rezolucije koji poziva na dijalog o "svim otvorenim pitanjima".

Zagovornicima nezavisnosti nije po volji ni poslednji paragraf iz preambule srpskog predloga rezolucije koji kaže da "jednostrana secesija ne može biti način za rešavanje teritorijalnih pitanja".

Takođe, ne odgovara im ni da Kosovo bude tačka sledećeg, 66. zasedanja Generalne skupštine.

Njihov cilj je da se prekine veza "kosovskog slučaja" sa Generalnom skupštinom, ocenjuje taj izvor.

Srbija je, međutim, životno zainteresovana za održavanje Kosova na dnevnom redu zasedanja Generalne skupštine.

Čitava akcija glavnih sponzora nezavisnosti Kosova, kaže izvor "Politike" u Njujorku, usmerena je na to da se proglasi da je ta stvar završena.

Kada je reč o uključivanju Saveta bezbednosti, sagovornik lista podseća da ovo telo posle usvajanja Rezolucije 1244 nije usvojilo nijednu novu rezoluciju zato što su stavovi u Savetu bezbednosti koji funkcioniše na principu veta oštro podeljeni među pet stalnih članica.

Srbiji to odgovara, jer nema saglasnosti da se usvoji nova rezolucija, ali upravo zbog te podeljenosti Beograd ne može ni da računa na nekakvu novu akciju koja bi odgovarala Srbiji.

Srbija se obraća Generalnoj skupštini, jer je jedino tamo moguće nešto postići pošto nema veta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: