"Pištaljka": 200 prijava za 20 dana

Internet portalu "Pištaljka", preko kojeg građani mogu da prijave sumnju na korupciju, za tri sedmice od pokretanja je pristiglo više od 200 prijava.

Izvor: B92

Sreda, 18.08.2010.

13:14

Default images

Prve prijave, nakon provere, biće prosleđene nadležnom sudu tokom jeseni, rekla je novinarka portala Marijana Milosavljević.

Milosavljevićeva je rekla da se selekcija prijavljenih slučajeva, koji će biti objavljeni na sajtu, obavlja na osnovu priložene dokumentacije.

"Nikada nećemo objaviti tekst koji nije proveren sa svih strana, a tome značajno doprinose dokumenti i materijali koje nam građani šalju", navela je ona, kao i da se redakciji javljaju "ozbiljni ljudi, sa tačnom dokumentacijom".

Prema njenim rečima, neke prijave će biti prosleđene nadležnom sudu, a pred kraj godine portal će izdati i brošuru u kojoj će biti opisani pojedini slučajevi.

"Mislim da će to biti dobra lekcija svima koji žele da se bore protiv korupcije u našem društvu. Biće to ogledalo šta sve ljudi ovde preživljavaju, šta im se sve dešava i u kojoj su meri nemoćni", ocenila je ona.

Da bi i u Sbiji "uzbunjivači" imali zakonsku zaštitu, neophodno je doneti odgovarajuće propise, a "borba" za to, smatra Milosavljevićeva, tek predstoji.

Ona je kao potvrdu toga navela slučaj Gorana Miloševića, koji je razotkrio tzv. drumsku mafiju, a kao posledicu toga, podsetila je, bio bez zaposlenja tri godine.

Milosavljevićeva je rekla da je građanima, koji prijavljuju slučajeve korupcije, garantovana puna anonimnost na sajtu, iako većina ipak ostavi brojeve telefona, adrese i internet adrese, verujući da se na taj način efikasnije bore protiv korupcije.

Kada je reč o temama kojima se bavi ekipa "Pištaljke", Milosavljevićeva je rekla da su to, za sada, one od interesa za sve građane, a pre svega "velike i krupne priče koje dovode u sumnju ono što država radi".

"To su teme kod kojih je svaki građanin, na neki način, žrtva kao poreski obveznik, dok će rad na pojedinačnim pričama početi za nekoliko meseci", najavila je Milosavljevićeva.

Ona smatra da je portal postigao uspeh svaki put kada mediji prenesu neku od priča koja je na njemu objavljena, jer im se na taj način, dodala je, u borbi protiv korupcije pridružuje sve više ljudi.

Neki od medija nastavljaju dalje da istražuju teme, kao što je to bio slučaj sa pričom o "Lukoilu" i sporom koji hrvatska INA vodi protiv Srbije, kazala je ona.

"Niko nema ništa protiv da država štiti strane ulagače u našu zemlju, ali se postavlja pitanje zašto građani naše države nisu na isti način zaštićeni od države u kojoj žive", navela je ona i kao primer navela slučajeve građana koji su kupili stanove u koje duže vreme ne mogu da se usele.

Milosavljevićeva je kazala da državni organi još nisu reagovali na prijave objavljene na sajtu "Pištaljka".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: