Dragin: "Imlek" izazvao nestašice

Ministar poljoprivrede Saša Dragin je izjavio za B92 da je nestašicu mleka izazvala kompanija "Imlek" koja posluje u okviru "Salford" grupe.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 07.08.2010.

10:35

Default images

S druge strane, "Imlek" je za nestašicu, kao glavnog krivca, prozvao državu navodeći da su subvencije koje ministarstvo daje proizvođačima male i neredovne.

Ministar poljoprivrede Saša Dragin podsetio je na subvencije koje država daje za kvalitetne krave, ali i mlekarama na osnovu količine mleka koju otkupljuju.

Dragin je rekao da nestašice nema i optužio "Salford" u okviru koga posluje i "Imlek" da stvara veštačku nestašicu i da je monopolista.

Pitanje ko je kriv za nestašicu mleka se kao vruć krompir prebacuje između proizvođača, najvećeg otkupljivača i ministarstva za poljoprivredu.

Da "Salford" ima monopoliski položaj i da ga zloupotrebljava, napisala je u svom prvom izveštaju iz 2006. godine komisija za zaštitu konkurencije. Komisija je tada utvrdila da "Salford" primenjuje nepravedne i netransparentne uslove.

"Komisija se tada nije bavila visinom, odnosno otkupnom cenom sirovog mleka, prosto zato što cene nisu u njenoj nadležnosti. Ona je samo naložila da se način obračunavanja cene mleka učini transparentnim, tako da bi poljoprivredni proizvođač u svakom trenutku mogao da zna koja je to cena koju će on dobiti“, objašnjava predsednica Agencije za zaštitu konkurencije Dijana Bajalović Marković.

"Ovo rešenje je nažalost u postupku po tužbi pred Vrhovnim sudom poništeno i nakon toga je Komisija početkom 2008. godine donela novo rešenje kojim je takođe konstatovala da postoji zloupotreba od strane kompanija u sastavu "Salforda". To rešenje je ponovo u postupku sada pred Upravnim sudom“, kaže ona.

Da li sada "Salford" ima monopolski položaj, u komisiji ne mogu da kažu. Istina je da se od 2008. godine vlasnička struktura nije mnogo menjala.

Na poziv minstra da se Komisija pozabavi "Salfordom", Dijana Bajalović Marković kaže: "Razmotrićemo mogućnost da anazliziramo ponovo to tržište, ali to ne može da se okonča za dva dana, mora da se prati to tržište nekoliko meseci da bi se videlo šta se dešava".

Mali proizvođači mleka nemaju puno prostora da se bore za veću cenu.

PKB gradi svoje mlekare

Generalni direktor PKB Milan Veljović izjavio je da će ta kompanija, ukoliko "Imlek" ne prihvati novi ugovor o otkupnoj ceni mleka otvoriti sopstvenu mlekaru.

"Ukoliko 'Imlek' ne prihvati ono što smo predložili, PKB ima podršku gradonačelnika da uđe u investiciju otvaranja sopstvene mlekare", izjavio je Veljović.

PKB, kao najveći proizvođač mleka u Srbiji, "Imleku" prosečno dnevno isporuči 172.000 litara mleka.

On je objasnio da su odmah pošto je Grad Beograd preuzeo PKB započeli pregovori sa "Imlekom", sa zahtevom da se otkupna cena mleka poveća sa 0,26 na 0,28 evra, dodajući da je ugovorom preciziran i mehanizam korekcije cena u slučaju promene uslova poslovanja na tržištu.

"Pre sedam dana poslali smo predlog novog ugovora 'Imleku' i čekamo njihov zvaničan odgovor", rekao je Veljović.

On je dodao da je tačna informacija koju su dali predstavnici "Imleka" o subvencijama koje proizvođači mleka dobijaju od svojih država.

Te subvencije se, prema njegovim rečima, kreću od 11 eurocenti u BiH i Crnoj Gori, do 12 eurocenti u Hrvatskoj.

"U Srbiji država daje subveniciju od 1,5 dinar, odnosno 1,4 eurocenta, ali ne za svo mleko koje PKB proizvede nego samo za tri miliona litara po kvartalu", objasnio je Veljović.

Pošto PKB kvartalno proizvodi preko 15 miliona litara, to znači da je realna subvencija koju PKB dobija po litri isporučenog mleka manja od 0,25 eurocenti, što je skoro 50 puta manje nego što dobijaju proizvođači mleka u susednim zemljama, dodao je generalni direktor PKB.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: