Subota, 07.08.2010.

10:35

Dragin: "Imlek" izazvao nestašice

Ministar poljoprivrede Saša Dragin je izjavio za B92 da je nestašicu mleka izazvala kompanija "Imlek" koja posluje u okviru "Salford" grupe.

Izvor: B92

Dragin: "Imlek" izazvao nestašice IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Samo pljacka

pre 13 godina

Od 2000. odrekao sam se i auta i letovanja i i grejanja i mesa, ove godine i paradajza, pa mi nece biti tesko da se odreknem i mleka. Samo da mi je demokratija ziva i zdrava da mogu da biram Mladju svake cetiri godine.

pre DRAG

pre 13 godina

Sve dok imamo dogovornu ekonomiju izmedju Miskovica (Delta) i Beka (Salford) uz pomoc vladajuce politicke strukture (DS+SPS) bice ovakva situacija. Nesposobni prebacuju krivicu jedni na druge!

Bojan

pre 13 godina

PKB, podrzavljeni, koji je prosle godine imao gubitak 14 miliona evra, bi da pravi novu mlekaru, drzava bi da se takmici sa privatnim sektorom...
Alo EU ovde Srbija: "Mi smo resili da podrzavimo sve, da li mozete da nas primite..?"
EU: "Da, javite se za 100 godina , kada shvatite da je samoupravljanje umrlo sa Titom.."

Nemac

pre 13 godina

Neverovatno! Pa ja sam 2000 zbog slicne situacije napustio zemlju. Tada sam imao 28 godina, fakultetsku diplomu i takodje sam hteo najnormalnije da kupim mleko u prodavnici. Ali kasirka kaze 'Komsija moze samo 1 litar', nema dovoljno za sve. Mislio sam da je to vreme odavno proslo, ali istorija se ponavlja...

JD

pre 13 godina

Unistili ste sve sto je bilo vredno i predali sve u ruke "nezrelim poslovnim spekulantima" Gospodo iz vlade, najbolju mlekaru u Vojvodini, Novosadsku sa poznatim specijalitetima od mleka i PIVNICKU, sa PIVNICKIM sirom, unistili i "za serpu ribe" prodali "tajkunima". Neko bi ipak morao da odgovara za ovo stanje. SRAMOTA da u VOJVODINI pijemo NISKO MLEKO???
Nista licno protiv Nisa i njihovog mleka, ali koji je ovo interes drzave da je oko 1000 krava u Vojvodini zaklano, jer vlasnici nemaju racunicu da proizvode mleko...a u isto vreme UVOZIMO mlecni PRAH iz KINE i ostalih "neproverenih" zemalja a po pitanju zdrave hrane...SRAMOTE!

Nostalgicar

pre 13 godina

Jao, sto bih voleo da nam se opet desi 1993 g. - samo bez onih s*anja od ratova. Pa bi svako ko je imalo bio pametan pa pristedeo neki evro mogao lepo da profitira. A ovako i ti mu evri ne vrede nista.

A to sta bi bilo sa drzavom? Koga boli uvo. Samu drzavu - ni najmanje.

Deep Dish

pre 13 godina

Gdine Dragin mada ste vi i vase kolege iz DS-a u potpunosti krivi za monopol koji Misa Beko ima na trzistu mleka, ipak podrzavam ideju g-dina Djilasa a u vezi sa otvaranjem mlekare u sastavu PKB-a. Ali ovaj put i da ostane u vlasnistvu tog javnog preduzeca. Obzirom da imate zatvoren krug proizvodnje verujem u absolutni uspeh tog projekta. To nije nikakva nauka, a i na taj nacin biste otvorili priliku za izvoz sto je jos bitnije. Salford to namerno blokira jer i u drugim regionima ima mlekare(BIH i Makedonija). Da ne govorim o tome da rade privte label za Deltu Zvani Adut koji pune upravo u BIH. Pokazite da ova drzava ima dovoljno snage da sa takvim bahatim takozvanim bizbismenima ima nacina da izadje na kraj. Verujem da g-dine Djilas zna to da uradi, a marketing strana i kreiranje brenda mu ne manjka obzirom da se time godinama bavio. Samo napred nemojte sad stati!!

Gera

pre 13 godina

Treba znati da Imlek dovodi u zabludu građane kada objašnjava navodno njihovu malu prodajnu cenu mleka navodeći da oni sirovinu (mleko od farmera)plaćaju 28din.po litru.To je po njihovom cenovniku za exstra kvalitetno mleko. Naravno niko od farmera ne može da ispuni te standarde jer kvalitet određuje sam Imlek,pa je stvarno otkupna cena znatno manja.Preko svoje sirovinske službe i službe kontrole kvaliteta oni kontrolišu i ulaz sirovog mleka za preradu kad i kako im odgovara tako što (uglavnom sitnijim isporučiocima)vraćaju mleko jer "nemaju potreban kvalitet".Naravno kada im treba sirovina kriterijumi se snižavaju.
Cenu recimo pasterizovanig mleka obrazložice ovako.Mi sirovo mleko plaćamo 28 din.troškovi prerade su toliki ambalaža prevoz iprodajna cena mora biti toliko i toliko.Ali nije baš tako.Evo zašto.Prilikom standarizacije mleka odvaja se pavlaka koja se ne baca već prodaje.Kada obralažu cenu pavlake ( proizvode od pavlake,maslaca) reći će da za 1kg pavlake treba toliko i toliko mleka po 28 din plus ostali troškovi pa cena mora biti tolika.Niko Vam nece reći ta od recimo 100 lit mleka dobijamo recimo 90 lit standarizovanog mleka određene masnoće i 10 kg pavlake pa ćete videti da je cena pavlake takva da im ostaje mleko skoro badava.U srećnija vremena cena paterizovanog mleka je bila skoro kao otkupna cena sirovog mleka jer je troškove pokrivala cena pavlake i cena proizvoda od pavlake.

1959

pre 13 godina

Kada sam radio u PKB-u, (1984-1989), ceo sistem je imao preko 40.000 zaposlenih, a tadašnja mlekara (IMLEK) je sa projektovanih milion litara mleka DNEVNOG ULAZA bila najveća i najmodernija na Balkanu, sa savremenim proizvodnim linijama (TETRAPAK, između ostalih). Pored toga, radila je sa preko 80% kapaciteta, jer su tada gazdinstva PKB imala preko 30.000 krava muzara u krugu od dvadesetak kilometara, što je u to vreme bila najveća koncentracija muznih grla u EVROPI, u okviru jedne kompanije. Sada međutim, živimo u liberalnom kapitalizmu, koji je napravljen tako što je nekolicini MAGOVA tranzicije dozvoljeno da kupe Srbiju za tepsiju bureka. Niko naravno sada nema pojma odakle Salfordu monopol, i kako to da jedna fantomska kompanija može da kontroliše promet jedne od osnovnih životnih namirnica na nivou cele zemlje. Očigledno da može, jer MODUS OPERANDI ovdašnjih majstora za privlačenje investitora dovodi upravo do toga. I ne treba se čuditi tome što ministri deluju neobavešteno, pošto su pravi nosioci moći očigledno na drugom mestu. A kada se jednog dana, po modelu maksimalno otvorene privrede, svi glavni resursi zemlje Srbije nađu u rukama šačice domaćih i stranih umetnika, onda predsednik države može da bude i Žika Obretković. Tada više ništa neće biti važno...

sasa jokic

pre 13 godina

Ministar poljoprivrede proziva Imlek da stvara vestacke nestasice mleka, predpostavljam na bazi dobrih argumenata. Zar drzava ciji je dragin najvisi predstavnik ne bi trebalo da intervenise, obzirom da je mleko strateski proizvod?! Dajte vise pohapsite Miloseviceve tajkune koji su sebi stvorili monopole na trzistu uz pomoc politickih veza, najvise u vreme Kostunicine Vlade, i pomozite ovom napacenom narodu, nbarem tako sto ce osnovne zivotne namirnice placati po normalnim cenama!

relista

pre 13 godina

Ovo je sustina:

"...On je dodao da je tačna informacija koju su dali predstavnici "Imleka" o subvencijama koje proizvođači mleka dobijaju od svojih država.

Te subvencije se, prema njegovim rečima, kreću od 11 eurocenti u BiH i Crnoj Gori, do 12 eurocenti u Hrvatskoj.

"U Srbiji država daje subveniciju od 1,5 dinar, odnosno 1,4 eurocenta, ali ne za svo mleko koje PKB proizvede nego samo za tri miliona litara po kvartalu", objasnio je Veljović.

Pošto PKB kvartalno proizvodi preko 15 miliona litara, to znači da je realna subvencija koju PKB dobija po litri isporučenog mleka manja od 0,25 eurocenti, što je skoro 50 puta manje nego što dobijaju proizvođači mleka u susednim zemljama..."

Socijana drzava je od nas kiloooometrima daleko.

Krsta

pre 13 godina

Eto, taj Salford, citaj (Beko i Miskovic), je vestacki izazvao nestasicu, sa ciljem da pidigne cene i izazove galopirajucu inflaciju. A treba se podsetiti da su Beko i Miskovic svojevremeno sprecili Danone da dodje u Srbiju, cak su bili spremni u tu svrhu da uhapse Divca. Gradjane maltretiraju visokim prodajnim cenama, astronomskim marzama, proizvodjace maltretiraju tako sto ih placaju sa ogromnim zakasnjenjem.
Definitivno, sve dok Beko i Miskovic ne zavrse u mardelju, zbog ovakvih spekulacija, gradjanima Srbije nece krenuti na bolje.

nena bg

pre 13 godina

Ljudi procitajte naslov!!!! Dragin je rekao da je vestacki izazvana nestasica a ne da je nema.Bojkot, pa necemo valjda da novcem iz budzeta, koji gradjani pune, pomazemo Imleku a Imlek nama podize cene a poljoprivrednicima ne placa dovoljno, pa nismo maloumni(nadam se)!

sasha

pre 13 godina

Ja odavno bojkotujem Salford zbog njihovog monopolskog ponašanja. I gledam danas u mojoj prodavnici nema Imleka ali ima šabačkog mleka. A dobro je i što nema Imleka, jer posle one havarije sa amonijakom pitanje je koliko im je mleko ispravno. Bilo bi dobro da neka inspekcija to ispita.

Mika

pre 13 godina

Čista borba za novac (profit)!

PKB isporuči Imleku u proseku 172000 litara dnevno, po ceni od 0.26 EUR, a iz PKB-a zahtevaju 0.28 EUR po litru, što je kako kažu, cena u regionu.

To znači da se
Imlek i PKB ovih dana u medijima bore za više od 1.2M EUR ČISTOG PROFITA!(172000*0.02*365).

kravica

pre 13 godina

Pa nije tom Salfordu monopolski polozaj pao s neba, nego mu je drzava prodala PKB-ovu mlekaru. Sad su se setili da pricaju o konkurenciji, o tome je trebalo misliti ranije...

Mile

pre 13 godina

Odgovornost! Da li ce ikada iko da snosi odgovornost za svoj los i stetan rad. Ministar poljoprivrede je direktni krivac za situaciju u mlekarskoj industriji i nema boljeg primera na kome moze da se pokaze odgovornost. Ne mora bas kao Japanac da uradi sto bi uradio japanski ministar, dovoljno je da posramljeno podnese ostavku i suoci se sa odgovornoscu!

vlada

pre 13 godina

Nek se neko pozabavi zatvaranjem pancevacke mlekare, imali smo ubedljivo najbolji jogurt, sad smo primorani da kupujemo imlekov. Mafija!

Čurla

pre 13 godina

Upravo se vratih iz obilaska radnji po kraju i vidim ovo u headlajnu. Iznervirao sam se.
NEMA MLEKA nigde!!! Nikakvog.
Od navedeneog gospodina činovnika u vladi zahtevam da mi nadje to mleko jer je za to plaćen od mog poreza.

Stop korupciji

pre 13 godina

Genijalci. Prvo su izdvojili mlekaru Imlek iz PKB-a i prodali je bud-zašto Salfordu (Milanu Beku), a sada će iz budžeta Grada da grade novu mlekaru.

Banat

pre 13 godina

Sramota je sto ministar koji je kao doktorirao na melkarstvu ne barata s cinjenicama i tacnim podacima: 2 mlekare prerade 34% mleka, 3 mlekare jos 30%, dakle 5 mlekara koje nisu sve Imlekove imaju 64%. Subvencije su duplo manje nego u kad je Dulicka bila ministar (nisam uracunao inflaciju i kurs evra)...i onda su ih dobijala i pravna lica..., a budzet je sad tri puta manji nego 2004, jer Dragin brine samo o PR i r.

Dragan

pre 13 godina

Nema nestasice g. ministre, a to sto sam pre neki dan u dva megamarketa nasao 3 (tri) flase mleka je samo slucajni i nicim izazvani izolovani incident.

Milan

pre 13 godina

Dobro dosli u 90-te! Prvo mleko, pa hleb, ulje, secer.
Znam samo da zbog sukoba stradamo mi, korisnici, vec desetak dana ne mogu da nadjem melko 2,8% imlekovo kod mene po prodavnicama.

franc1952

pre 13 godina

Kod nas, u SLO, 1L alpskog mleka košta 0,76 € ili tamo okolo, mleko, friško na mlekomatu košta 1€, a to je ono njskuplije, direktno od krava u mlekomat.Koliko din košta kod vas mleko, od 3 meseca trajanja?

devit

pre 13 godina

Ocito u skupstini i vladi; vlada virus NEOBAVESTINUS!!!!
Nek dodje oko podne u jednu od vecih drakstora u Novom Sadu,"Albu",pa e biti iznenadjen svojom neobavestenoscu!!!

Miroslav NS

pre 13 godina

Dobro jutro, ministre! Tek sad ste progledali. Ma, je li moguce da vam Dinkic nije rekao da je Salfordu omogucio da zauzme 60% trzista? Ako, nek nas sad vuku za nos. Da smo pametni, kao sto nismo, ovakve proizvodjace treba da bojkotujemo. Kada pocne da pada prodaja neka se zapitaju sta rade.

Dalibor

pre 13 godina

"Nema nestasice mleka"!? Aham... Nego se "samo" prosipa! Je l' se to nama neko malo pravi nevinasce??? Skupljajte pare, kupite kravu! Ocigledno je da ministra ovaj problem ne dotice uopste!

Beograđanin

pre 13 godina

Cuj nema nestasice, gde ima dima ima i vatre! Opet se vraca Slobino vreme, i one nestasice mleka! Toliko o sposobnoj i socioodgovornoj vladi...

vi ste gori od poplave, klizista i zemljotresa zajedno

pre 13 godina

Dragin kaže da Salford ima monopol i tvrdi da ta kompanija drži 60 odsto srpskog tržišta. Ko sad laze antimonopolska komisija ili ministar poljoprivrede???
Ovo je stvarno strasno, pa nisu u pitanju lezeljke za plazu nego jedna od najosnovnijih zivotnih namirnica - mleko...

Goran

pre 13 godina

Samo u ovakvim "drzavama" poput ove nase rupe moze ministar da izgovori javno ovakve optuzbe i da se ne istera cistac do kraja.
A na samom kraju svi znamo da ce mlekare podici cenu, a jadni ministar je "ucinio sve sto je mogao da zastiti gradjane"...

ivan

pre 13 godina

zaista me svaki dan iznenadjuje koliko ministri u vladi Srbije ne znaju nista o poslu kojim se bave.

Subvencije za proizvodnju mleka u zemlkama u okruzenju su 0,14 eur, a u Srbiji deset puta manje. Ako Salford u zemljama u okruzenju placa 28 dinara, to znaci da njihov proizvodjac dobije 42 din za litae mleka, a nas jedva 27.

Ministre Somboled, Sabacka mlekara i Niska mlekara nisu Salfordovi, a i oni pricaju istu pricu i dizu cene.

Ministre posteno bi bilo da se sklonite i da ne pravite vise stete srpskoj poljoprivredi, jer ono sto je uradjeno u prethodnih 5 godina, niko nece moci da ispravi bar 10.

A sve ovo zbog populisticke ideje, da nama trebaju mali proizvodjaci, a da su veliki po pravilu bogati. Obija se politika Ivane Dulic i Dragina svima nama o glavu...

Aleksandar

pre 13 godina

To su isto radile i uljare svojevremeno (pritom kad ce se protiv njih podici tuzba za kartelizaciju trzista?). Dozvolite slobodan uvoz pa Imlek ako hoce da radi sa profitnim marzama kao do sad (u proseku bar 100%), neka ga - nece biti ni prvi ni poslednji koji su propali zbog pohlepe.

Aleksandar

pre 13 godina

To su isto radile i uljare svojevremeno (pritom kad ce se protiv njih podici tuzba za kartelizaciju trzista?). Dozvolite slobodan uvoz pa Imlek ako hoce da radi sa profitnim marzama kao do sad (u proseku bar 100%), neka ga - nece biti ni prvi ni poslednji koji su propali zbog pohlepe.

vi ste gori od poplave, klizista i zemljotresa zajedno

pre 13 godina

Dragin kaže da Salford ima monopol i tvrdi da ta kompanija drži 60 odsto srpskog tržišta. Ko sad laze antimonopolska komisija ili ministar poljoprivrede???
Ovo je stvarno strasno, pa nisu u pitanju lezeljke za plazu nego jedna od najosnovnijih zivotnih namirnica - mleko...

Goran

pre 13 godina

Samo u ovakvim "drzavama" poput ove nase rupe moze ministar da izgovori javno ovakve optuzbe i da se ne istera cistac do kraja.
A na samom kraju svi znamo da ce mlekare podici cenu, a jadni ministar je "ucinio sve sto je mogao da zastiti gradjane"...

Miroslav NS

pre 13 godina

Dobro jutro, ministre! Tek sad ste progledali. Ma, je li moguce da vam Dinkic nije rekao da je Salfordu omogucio da zauzme 60% trzista? Ako, nek nas sad vuku za nos. Da smo pametni, kao sto nismo, ovakve proizvodjace treba da bojkotujemo. Kada pocne da pada prodaja neka se zapitaju sta rade.

Stop korupciji

pre 13 godina

Genijalci. Prvo su izdvojili mlekaru Imlek iz PKB-a i prodali je bud-zašto Salfordu (Milanu Beku), a sada će iz budžeta Grada da grade novu mlekaru.

Krsta

pre 13 godina

Eto, taj Salford, citaj (Beko i Miskovic), je vestacki izazvao nestasicu, sa ciljem da pidigne cene i izazove galopirajucu inflaciju. A treba se podsetiti da su Beko i Miskovic svojevremeno sprecili Danone da dodje u Srbiju, cak su bili spremni u tu svrhu da uhapse Divca. Gradjane maltretiraju visokim prodajnim cenama, astronomskim marzama, proizvodjace maltretiraju tako sto ih placaju sa ogromnim zakasnjenjem.
Definitivno, sve dok Beko i Miskovic ne zavrse u mardelju, zbog ovakvih spekulacija, gradjanima Srbije nece krenuti na bolje.

1959

pre 13 godina

Kada sam radio u PKB-u, (1984-1989), ceo sistem je imao preko 40.000 zaposlenih, a tadašnja mlekara (IMLEK) je sa projektovanih milion litara mleka DNEVNOG ULAZA bila najveća i najmodernija na Balkanu, sa savremenim proizvodnim linijama (TETRAPAK, između ostalih). Pored toga, radila je sa preko 80% kapaciteta, jer su tada gazdinstva PKB imala preko 30.000 krava muzara u krugu od dvadesetak kilometara, što je u to vreme bila najveća koncentracija muznih grla u EVROPI, u okviru jedne kompanije. Sada međutim, živimo u liberalnom kapitalizmu, koji je napravljen tako što je nekolicini MAGOVA tranzicije dozvoljeno da kupe Srbiju za tepsiju bureka. Niko naravno sada nema pojma odakle Salfordu monopol, i kako to da jedna fantomska kompanija može da kontroliše promet jedne od osnovnih životnih namirnica na nivou cele zemlje. Očigledno da može, jer MODUS OPERANDI ovdašnjih majstora za privlačenje investitora dovodi upravo do toga. I ne treba se čuditi tome što ministri deluju neobavešteno, pošto su pravi nosioci moći očigledno na drugom mestu. A kada se jednog dana, po modelu maksimalno otvorene privrede, svi glavni resursi zemlje Srbije nađu u rukama šačice domaćih i stranih umetnika, onda predsednik države može da bude i Žika Obretković. Tada više ništa neće biti važno...

vlada

pre 13 godina

Nek se neko pozabavi zatvaranjem pancevacke mlekare, imali smo ubedljivo najbolji jogurt, sad smo primorani da kupujemo imlekov. Mafija!

Beograđanin

pre 13 godina

Cuj nema nestasice, gde ima dima ima i vatre! Opet se vraca Slobino vreme, i one nestasice mleka! Toliko o sposobnoj i socioodgovornoj vladi...

ivan

pre 13 godina

zaista me svaki dan iznenadjuje koliko ministri u vladi Srbije ne znaju nista o poslu kojim se bave.

Subvencije za proizvodnju mleka u zemlkama u okruzenju su 0,14 eur, a u Srbiji deset puta manje. Ako Salford u zemljama u okruzenju placa 28 dinara, to znaci da njihov proizvodjac dobije 42 din za litae mleka, a nas jedva 27.

Ministre Somboled, Sabacka mlekara i Niska mlekara nisu Salfordovi, a i oni pricaju istu pricu i dizu cene.

Ministre posteno bi bilo da se sklonite i da ne pravite vise stete srpskoj poljoprivredi, jer ono sto je uradjeno u prethodnih 5 godina, niko nece moci da ispravi bar 10.

A sve ovo zbog populisticke ideje, da nama trebaju mali proizvodjaci, a da su veliki po pravilu bogati. Obija se politika Ivane Dulic i Dragina svima nama o glavu...

Čurla

pre 13 godina

Upravo se vratih iz obilaska radnji po kraju i vidim ovo u headlajnu. Iznervirao sam se.
NEMA MLEKA nigde!!! Nikakvog.
Od navedeneog gospodina činovnika u vladi zahtevam da mi nadje to mleko jer je za to plaćen od mog poreza.

nena bg

pre 13 godina

Ljudi procitajte naslov!!!! Dragin je rekao da je vestacki izazvana nestasica a ne da je nema.Bojkot, pa necemo valjda da novcem iz budzeta, koji gradjani pune, pomazemo Imleku a Imlek nama podize cene a poljoprivrednicima ne placa dovoljno, pa nismo maloumni(nadam se)!

Gera

pre 13 godina

Treba znati da Imlek dovodi u zabludu građane kada objašnjava navodno njihovu malu prodajnu cenu mleka navodeći da oni sirovinu (mleko od farmera)plaćaju 28din.po litru.To je po njihovom cenovniku za exstra kvalitetno mleko. Naravno niko od farmera ne može da ispuni te standarde jer kvalitet određuje sam Imlek,pa je stvarno otkupna cena znatno manja.Preko svoje sirovinske službe i službe kontrole kvaliteta oni kontrolišu i ulaz sirovog mleka za preradu kad i kako im odgovara tako što (uglavnom sitnijim isporučiocima)vraćaju mleko jer "nemaju potreban kvalitet".Naravno kada im treba sirovina kriterijumi se snižavaju.
Cenu recimo pasterizovanig mleka obrazložice ovako.Mi sirovo mleko plaćamo 28 din.troškovi prerade su toliki ambalaža prevoz iprodajna cena mora biti toliko i toliko.Ali nije baš tako.Evo zašto.Prilikom standarizacije mleka odvaja se pavlaka koja se ne baca već prodaje.Kada obralažu cenu pavlake ( proizvode od pavlake,maslaca) reći će da za 1kg pavlake treba toliko i toliko mleka po 28 din plus ostali troškovi pa cena mora biti tolika.Niko Vam nece reći ta od recimo 100 lit mleka dobijamo recimo 90 lit standarizovanog mleka određene masnoće i 10 kg pavlake pa ćete videti da je cena pavlake takva da im ostaje mleko skoro badava.U srećnija vremena cena paterizovanog mleka je bila skoro kao otkupna cena sirovog mleka jer je troškove pokrivala cena pavlake i cena proizvoda od pavlake.

franc1952

pre 13 godina

Kod nas, u SLO, 1L alpskog mleka košta 0,76 € ili tamo okolo, mleko, friško na mlekomatu košta 1€, a to je ono njskuplije, direktno od krava u mlekomat.Koliko din košta kod vas mleko, od 3 meseca trajanja?

kravica

pre 13 godina

Pa nije tom Salfordu monopolski polozaj pao s neba, nego mu je drzava prodala PKB-ovu mlekaru. Sad su se setili da pricaju o konkurenciji, o tome je trebalo misliti ranije...

sasha

pre 13 godina

Ja odavno bojkotujem Salford zbog njihovog monopolskog ponašanja. I gledam danas u mojoj prodavnici nema Imleka ali ima šabačkog mleka. A dobro je i što nema Imleka, jer posle one havarije sa amonijakom pitanje je koliko im je mleko ispravno. Bilo bi dobro da neka inspekcija to ispita.

Milan

pre 13 godina

Dobro dosli u 90-te! Prvo mleko, pa hleb, ulje, secer.
Znam samo da zbog sukoba stradamo mi, korisnici, vec desetak dana ne mogu da nadjem melko 2,8% imlekovo kod mene po prodavnicama.

Banat

pre 13 godina

Sramota je sto ministar koji je kao doktorirao na melkarstvu ne barata s cinjenicama i tacnim podacima: 2 mlekare prerade 34% mleka, 3 mlekare jos 30%, dakle 5 mlekara koje nisu sve Imlekove imaju 64%. Subvencije su duplo manje nego u kad je Dulicka bila ministar (nisam uracunao inflaciju i kurs evra)...i onda su ih dobijala i pravna lica..., a budzet je sad tri puta manji nego 2004, jer Dragin brine samo o PR i r.

Dalibor

pre 13 godina

"Nema nestasice mleka"!? Aham... Nego se "samo" prosipa! Je l' se to nama neko malo pravi nevinasce??? Skupljajte pare, kupite kravu! Ocigledno je da ministra ovaj problem ne dotice uopste!

devit

pre 13 godina

Ocito u skupstini i vladi; vlada virus NEOBAVESTINUS!!!!
Nek dodje oko podne u jednu od vecih drakstora u Novom Sadu,"Albu",pa e biti iznenadjen svojom neobavestenoscu!!!

Dragan

pre 13 godina

Nema nestasice g. ministre, a to sto sam pre neki dan u dva megamarketa nasao 3 (tri) flase mleka je samo slucajni i nicim izazvani izolovani incident.

Mika

pre 13 godina

Čista borba za novac (profit)!

PKB isporuči Imleku u proseku 172000 litara dnevno, po ceni od 0.26 EUR, a iz PKB-a zahtevaju 0.28 EUR po litru, što je kako kažu, cena u regionu.

To znači da se
Imlek i PKB ovih dana u medijima bore za više od 1.2M EUR ČISTOG PROFITA!(172000*0.02*365).

JD

pre 13 godina

Unistili ste sve sto je bilo vredno i predali sve u ruke "nezrelim poslovnim spekulantima" Gospodo iz vlade, najbolju mlekaru u Vojvodini, Novosadsku sa poznatim specijalitetima od mleka i PIVNICKU, sa PIVNICKIM sirom, unistili i "za serpu ribe" prodali "tajkunima". Neko bi ipak morao da odgovara za ovo stanje. SRAMOTA da u VOJVODINI pijemo NISKO MLEKO???
Nista licno protiv Nisa i njihovog mleka, ali koji je ovo interes drzave da je oko 1000 krava u Vojvodini zaklano, jer vlasnici nemaju racunicu da proizvode mleko...a u isto vreme UVOZIMO mlecni PRAH iz KINE i ostalih "neproverenih" zemalja a po pitanju zdrave hrane...SRAMOTE!

Mile

pre 13 godina

Odgovornost! Da li ce ikada iko da snosi odgovornost za svoj los i stetan rad. Ministar poljoprivrede je direktni krivac za situaciju u mlekarskoj industriji i nema boljeg primera na kome moze da se pokaze odgovornost. Ne mora bas kao Japanac da uradi sto bi uradio japanski ministar, dovoljno je da posramljeno podnese ostavku i suoci se sa odgovornoscu!

sasa jokic

pre 13 godina

Ministar poljoprivrede proziva Imlek da stvara vestacke nestasice mleka, predpostavljam na bazi dobrih argumenata. Zar drzava ciji je dragin najvisi predstavnik ne bi trebalo da intervenise, obzirom da je mleko strateski proizvod?! Dajte vise pohapsite Miloseviceve tajkune koji su sebi stvorili monopole na trzistu uz pomoc politickih veza, najvise u vreme Kostunicine Vlade, i pomozite ovom napacenom narodu, nbarem tako sto ce osnovne zivotne namirnice placati po normalnim cenama!

Deep Dish

pre 13 godina

Gdine Dragin mada ste vi i vase kolege iz DS-a u potpunosti krivi za monopol koji Misa Beko ima na trzistu mleka, ipak podrzavam ideju g-dina Djilasa a u vezi sa otvaranjem mlekare u sastavu PKB-a. Ali ovaj put i da ostane u vlasnistvu tog javnog preduzeca. Obzirom da imate zatvoren krug proizvodnje verujem u absolutni uspeh tog projekta. To nije nikakva nauka, a i na taj nacin biste otvorili priliku za izvoz sto je jos bitnije. Salford to namerno blokira jer i u drugim regionima ima mlekare(BIH i Makedonija). Da ne govorim o tome da rade privte label za Deltu Zvani Adut koji pune upravo u BIH. Pokazite da ova drzava ima dovoljno snage da sa takvim bahatim takozvanim bizbismenima ima nacina da izadje na kraj. Verujem da g-dine Djilas zna to da uradi, a marketing strana i kreiranje brenda mu ne manjka obzirom da se time godinama bavio. Samo napred nemojte sad stati!!

Nemac

pre 13 godina

Neverovatno! Pa ja sam 2000 zbog slicne situacije napustio zemlju. Tada sam imao 28 godina, fakultetsku diplomu i takodje sam hteo najnormalnije da kupim mleko u prodavnici. Ali kasirka kaze 'Komsija moze samo 1 litar', nema dovoljno za sve. Mislio sam da je to vreme odavno proslo, ali istorija se ponavlja...

relista

pre 13 godina

Ovo je sustina:

"...On je dodao da je tačna informacija koju su dali predstavnici "Imleka" o subvencijama koje proizvođači mleka dobijaju od svojih država.

Te subvencije se, prema njegovim rečima, kreću od 11 eurocenti u BiH i Crnoj Gori, do 12 eurocenti u Hrvatskoj.

"U Srbiji država daje subveniciju od 1,5 dinar, odnosno 1,4 eurocenta, ali ne za svo mleko koje PKB proizvede nego samo za tri miliona litara po kvartalu", objasnio je Veljović.

Pošto PKB kvartalno proizvodi preko 15 miliona litara, to znači da je realna subvencija koju PKB dobija po litri isporučenog mleka manja od 0,25 eurocenti, što je skoro 50 puta manje nego što dobijaju proizvođači mleka u susednim zemljama..."

Socijana drzava je od nas kiloooometrima daleko.

Nostalgicar

pre 13 godina

Jao, sto bih voleo da nam se opet desi 1993 g. - samo bez onih s*anja od ratova. Pa bi svako ko je imalo bio pametan pa pristedeo neki evro mogao lepo da profitira. A ovako i ti mu evri ne vrede nista.

A to sta bi bilo sa drzavom? Koga boli uvo. Samu drzavu - ni najmanje.

pre DRAG

pre 13 godina

Sve dok imamo dogovornu ekonomiju izmedju Miskovica (Delta) i Beka (Salford) uz pomoc vladajuce politicke strukture (DS+SPS) bice ovakva situacija. Nesposobni prebacuju krivicu jedni na druge!

Samo pljacka

pre 13 godina

Od 2000. odrekao sam se i auta i letovanja i i grejanja i mesa, ove godine i paradajza, pa mi nece biti tesko da se odreknem i mleka. Samo da mi je demokratija ziva i zdrava da mogu da biram Mladju svake cetiri godine.

Bojan

pre 13 godina

PKB, podrzavljeni, koji je prosle godine imao gubitak 14 miliona evra, bi da pravi novu mlekaru, drzava bi da se takmici sa privatnim sektorom...
Alo EU ovde Srbija: "Mi smo resili da podrzavimo sve, da li mozete da nas primite..?"
EU: "Da, javite se za 100 godina , kada shvatite da je samoupravljanje umrlo sa Titom.."

ivan

pre 13 godina

zaista me svaki dan iznenadjuje koliko ministri u vladi Srbije ne znaju nista o poslu kojim se bave.

Subvencije za proizvodnju mleka u zemlkama u okruzenju su 0,14 eur, a u Srbiji deset puta manje. Ako Salford u zemljama u okruzenju placa 28 dinara, to znaci da njihov proizvodjac dobije 42 din za litae mleka, a nas jedva 27.

Ministre Somboled, Sabacka mlekara i Niska mlekara nisu Salfordovi, a i oni pricaju istu pricu i dizu cene.

Ministre posteno bi bilo da se sklonite i da ne pravite vise stete srpskoj poljoprivredi, jer ono sto je uradjeno u prethodnih 5 godina, niko nece moci da ispravi bar 10.

A sve ovo zbog populisticke ideje, da nama trebaju mali proizvodjaci, a da su veliki po pravilu bogati. Obija se politika Ivane Dulic i Dragina svima nama o glavu...

Aleksandar

pre 13 godina

To su isto radile i uljare svojevremeno (pritom kad ce se protiv njih podici tuzba za kartelizaciju trzista?). Dozvolite slobodan uvoz pa Imlek ako hoce da radi sa profitnim marzama kao do sad (u proseku bar 100%), neka ga - nece biti ni prvi ni poslednji koji su propali zbog pohlepe.

Beograđanin

pre 13 godina

Cuj nema nestasice, gde ima dima ima i vatre! Opet se vraca Slobino vreme, i one nestasice mleka! Toliko o sposobnoj i socioodgovornoj vladi...

Bojan

pre 13 godina

PKB, podrzavljeni, koji je prosle godine imao gubitak 14 miliona evra, bi da pravi novu mlekaru, drzava bi da se takmici sa privatnim sektorom...
Alo EU ovde Srbija: "Mi smo resili da podrzavimo sve, da li mozete da nas primite..?"
EU: "Da, javite se za 100 godina , kada shvatite da je samoupravljanje umrlo sa Titom.."

franc1952

pre 13 godina

Kod nas, u SLO, 1L alpskog mleka košta 0,76 € ili tamo okolo, mleko, friško na mlekomatu košta 1€, a to je ono njskuplije, direktno od krava u mlekomat.Koliko din košta kod vas mleko, od 3 meseca trajanja?

Deep Dish

pre 13 godina

Gdine Dragin mada ste vi i vase kolege iz DS-a u potpunosti krivi za monopol koji Misa Beko ima na trzistu mleka, ipak podrzavam ideju g-dina Djilasa a u vezi sa otvaranjem mlekare u sastavu PKB-a. Ali ovaj put i da ostane u vlasnistvu tog javnog preduzeca. Obzirom da imate zatvoren krug proizvodnje verujem u absolutni uspeh tog projekta. To nije nikakva nauka, a i na taj nacin biste otvorili priliku za izvoz sto je jos bitnije. Salford to namerno blokira jer i u drugim regionima ima mlekare(BIH i Makedonija). Da ne govorim o tome da rade privte label za Deltu Zvani Adut koji pune upravo u BIH. Pokazite da ova drzava ima dovoljno snage da sa takvim bahatim takozvanim bizbismenima ima nacina da izadje na kraj. Verujem da g-dine Djilas zna to da uradi, a marketing strana i kreiranje brenda mu ne manjka obzirom da se time godinama bavio. Samo napred nemojte sad stati!!

Banat

pre 13 godina

Sramota je sto ministar koji je kao doktorirao na melkarstvu ne barata s cinjenicama i tacnim podacima: 2 mlekare prerade 34% mleka, 3 mlekare jos 30%, dakle 5 mlekara koje nisu sve Imlekove imaju 64%. Subvencije su duplo manje nego u kad je Dulicka bila ministar (nisam uracunao inflaciju i kurs evra)...i onda su ih dobijala i pravna lica..., a budzet je sad tri puta manji nego 2004, jer Dragin brine samo o PR i r.

sasa jokic

pre 13 godina

Ministar poljoprivrede proziva Imlek da stvara vestacke nestasice mleka, predpostavljam na bazi dobrih argumenata. Zar drzava ciji je dragin najvisi predstavnik ne bi trebalo da intervenise, obzirom da je mleko strateski proizvod?! Dajte vise pohapsite Miloseviceve tajkune koji su sebi stvorili monopole na trzistu uz pomoc politickih veza, najvise u vreme Kostunicine Vlade, i pomozite ovom napacenom narodu, nbarem tako sto ce osnovne zivotne namirnice placati po normalnim cenama!

Mile

pre 13 godina

Odgovornost! Da li ce ikada iko da snosi odgovornost za svoj los i stetan rad. Ministar poljoprivrede je direktni krivac za situaciju u mlekarskoj industriji i nema boljeg primera na kome moze da se pokaze odgovornost. Ne mora bas kao Japanac da uradi sto bi uradio japanski ministar, dovoljno je da posramljeno podnese ostavku i suoci se sa odgovornoscu!

vi ste gori od poplave, klizista i zemljotresa zajedno

pre 13 godina

Dragin kaže da Salford ima monopol i tvrdi da ta kompanija drži 60 odsto srpskog tržišta. Ko sad laze antimonopolska komisija ili ministar poljoprivrede???
Ovo je stvarno strasno, pa nisu u pitanju lezeljke za plazu nego jedna od najosnovnijih zivotnih namirnica - mleko...

Dalibor

pre 13 godina

"Nema nestasice mleka"!? Aham... Nego se "samo" prosipa! Je l' se to nama neko malo pravi nevinasce??? Skupljajte pare, kupite kravu! Ocigledno je da ministra ovaj problem ne dotice uopste!

devit

pre 13 godina

Ocito u skupstini i vladi; vlada virus NEOBAVESTINUS!!!!
Nek dodje oko podne u jednu od vecih drakstora u Novom Sadu,"Albu",pa e biti iznenadjen svojom neobavestenoscu!!!

1959

pre 13 godina

Kada sam radio u PKB-u, (1984-1989), ceo sistem je imao preko 40.000 zaposlenih, a tadašnja mlekara (IMLEK) je sa projektovanih milion litara mleka DNEVNOG ULAZA bila najveća i najmodernija na Balkanu, sa savremenim proizvodnim linijama (TETRAPAK, između ostalih). Pored toga, radila je sa preko 80% kapaciteta, jer su tada gazdinstva PKB imala preko 30.000 krava muzara u krugu od dvadesetak kilometara, što je u to vreme bila najveća koncentracija muznih grla u EVROPI, u okviru jedne kompanije. Sada međutim, živimo u liberalnom kapitalizmu, koji je napravljen tako što je nekolicini MAGOVA tranzicije dozvoljeno da kupe Srbiju za tepsiju bureka. Niko naravno sada nema pojma odakle Salfordu monopol, i kako to da jedna fantomska kompanija može da kontroliše promet jedne od osnovnih životnih namirnica na nivou cele zemlje. Očigledno da može, jer MODUS OPERANDI ovdašnjih majstora za privlačenje investitora dovodi upravo do toga. I ne treba se čuditi tome što ministri deluju neobavešteno, pošto su pravi nosioci moći očigledno na drugom mestu. A kada se jednog dana, po modelu maksimalno otvorene privrede, svi glavni resursi zemlje Srbije nađu u rukama šačice domaćih i stranih umetnika, onda predsednik države može da bude i Žika Obretković. Tada više ništa neće biti važno...

Milan

pre 13 godina

Dobro dosli u 90-te! Prvo mleko, pa hleb, ulje, secer.
Znam samo da zbog sukoba stradamo mi, korisnici, vec desetak dana ne mogu da nadjem melko 2,8% imlekovo kod mene po prodavnicama.

nena bg

pre 13 godina

Ljudi procitajte naslov!!!! Dragin je rekao da je vestacki izazvana nestasica a ne da je nema.Bojkot, pa necemo valjda da novcem iz budzeta, koji gradjani pune, pomazemo Imleku a Imlek nama podize cene a poljoprivrednicima ne placa dovoljno, pa nismo maloumni(nadam se)!

Krsta

pre 13 godina

Eto, taj Salford, citaj (Beko i Miskovic), je vestacki izazvao nestasicu, sa ciljem da pidigne cene i izazove galopirajucu inflaciju. A treba se podsetiti da su Beko i Miskovic svojevremeno sprecili Danone da dodje u Srbiju, cak su bili spremni u tu svrhu da uhapse Divca. Gradjane maltretiraju visokim prodajnim cenama, astronomskim marzama, proizvodjace maltretiraju tako sto ih placaju sa ogromnim zakasnjenjem.
Definitivno, sve dok Beko i Miskovic ne zavrse u mardelju, zbog ovakvih spekulacija, gradjanima Srbije nece krenuti na bolje.

Goran

pre 13 godina

Samo u ovakvim "drzavama" poput ove nase rupe moze ministar da izgovori javno ovakve optuzbe i da se ne istera cistac do kraja.
A na samom kraju svi znamo da ce mlekare podici cenu, a jadni ministar je "ucinio sve sto je mogao da zastiti gradjane"...

Stop korupciji

pre 13 godina

Genijalci. Prvo su izdvojili mlekaru Imlek iz PKB-a i prodali je bud-zašto Salfordu (Milanu Beku), a sada će iz budžeta Grada da grade novu mlekaru.

sasha

pre 13 godina

Ja odavno bojkotujem Salford zbog njihovog monopolskog ponašanja. I gledam danas u mojoj prodavnici nema Imleka ali ima šabačkog mleka. A dobro je i što nema Imleka, jer posle one havarije sa amonijakom pitanje je koliko im je mleko ispravno. Bilo bi dobro da neka inspekcija to ispita.

kravica

pre 13 godina

Pa nije tom Salfordu monopolski polozaj pao s neba, nego mu je drzava prodala PKB-ovu mlekaru. Sad su se setili da pricaju o konkurenciji, o tome je trebalo misliti ranije...

Gera

pre 13 godina

Treba znati da Imlek dovodi u zabludu građane kada objašnjava navodno njihovu malu prodajnu cenu mleka navodeći da oni sirovinu (mleko od farmera)plaćaju 28din.po litru.To je po njihovom cenovniku za exstra kvalitetno mleko. Naravno niko od farmera ne može da ispuni te standarde jer kvalitet određuje sam Imlek,pa je stvarno otkupna cena znatno manja.Preko svoje sirovinske službe i službe kontrole kvaliteta oni kontrolišu i ulaz sirovog mleka za preradu kad i kako im odgovara tako što (uglavnom sitnijim isporučiocima)vraćaju mleko jer "nemaju potreban kvalitet".Naravno kada im treba sirovina kriterijumi se snižavaju.
Cenu recimo pasterizovanig mleka obrazložice ovako.Mi sirovo mleko plaćamo 28 din.troškovi prerade su toliki ambalaža prevoz iprodajna cena mora biti toliko i toliko.Ali nije baš tako.Evo zašto.Prilikom standarizacije mleka odvaja se pavlaka koja se ne baca već prodaje.Kada obralažu cenu pavlake ( proizvode od pavlake,maslaca) reći će da za 1kg pavlake treba toliko i toliko mleka po 28 din plus ostali troškovi pa cena mora biti tolika.Niko Vam nece reći ta od recimo 100 lit mleka dobijamo recimo 90 lit standarizovanog mleka određene masnoće i 10 kg pavlake pa ćete videti da je cena pavlake takva da im ostaje mleko skoro badava.U srećnija vremena cena paterizovanog mleka je bila skoro kao otkupna cena sirovog mleka jer je troškove pokrivala cena pavlake i cena proizvoda od pavlake.

Nostalgicar

pre 13 godina

Jao, sto bih voleo da nam se opet desi 1993 g. - samo bez onih s*anja od ratova. Pa bi svako ko je imalo bio pametan pa pristedeo neki evro mogao lepo da profitira. A ovako i ti mu evri ne vrede nista.

A to sta bi bilo sa drzavom? Koga boli uvo. Samu drzavu - ni najmanje.

Nemac

pre 13 godina

Neverovatno! Pa ja sam 2000 zbog slicne situacije napustio zemlju. Tada sam imao 28 godina, fakultetsku diplomu i takodje sam hteo najnormalnije da kupim mleko u prodavnici. Ali kasirka kaze 'Komsija moze samo 1 litar', nema dovoljno za sve. Mislio sam da je to vreme odavno proslo, ali istorija se ponavlja...

vlada

pre 13 godina

Nek se neko pozabavi zatvaranjem pancevacke mlekare, imali smo ubedljivo najbolji jogurt, sad smo primorani da kupujemo imlekov. Mafija!

pre DRAG

pre 13 godina

Sve dok imamo dogovornu ekonomiju izmedju Miskovica (Delta) i Beka (Salford) uz pomoc vladajuce politicke strukture (DS+SPS) bice ovakva situacija. Nesposobni prebacuju krivicu jedni na druge!

Samo pljacka

pre 13 godina

Od 2000. odrekao sam se i auta i letovanja i i grejanja i mesa, ove godine i paradajza, pa mi nece biti tesko da se odreknem i mleka. Samo da mi je demokratija ziva i zdrava da mogu da biram Mladju svake cetiri godine.

Dragan

pre 13 godina

Nema nestasice g. ministre, a to sto sam pre neki dan u dva megamarketa nasao 3 (tri) flase mleka je samo slucajni i nicim izazvani izolovani incident.

Čurla

pre 13 godina

Upravo se vratih iz obilaska radnji po kraju i vidim ovo u headlajnu. Iznervirao sam se.
NEMA MLEKA nigde!!! Nikakvog.
Od navedeneog gospodina činovnika u vladi zahtevam da mi nadje to mleko jer je za to plaćen od mog poreza.

relista

pre 13 godina

Ovo je sustina:

"...On je dodao da je tačna informacija koju su dali predstavnici "Imleka" o subvencijama koje proizvođači mleka dobijaju od svojih država.

Te subvencije se, prema njegovim rečima, kreću od 11 eurocenti u BiH i Crnoj Gori, do 12 eurocenti u Hrvatskoj.

"U Srbiji država daje subveniciju od 1,5 dinar, odnosno 1,4 eurocenta, ali ne za svo mleko koje PKB proizvede nego samo za tri miliona litara po kvartalu", objasnio je Veljović.

Pošto PKB kvartalno proizvodi preko 15 miliona litara, to znači da je realna subvencija koju PKB dobija po litri isporučenog mleka manja od 0,25 eurocenti, što je skoro 50 puta manje nego što dobijaju proizvođači mleka u susednim zemljama..."

Socijana drzava je od nas kiloooometrima daleko.

JD

pre 13 godina

Unistili ste sve sto je bilo vredno i predali sve u ruke "nezrelim poslovnim spekulantima" Gospodo iz vlade, najbolju mlekaru u Vojvodini, Novosadsku sa poznatim specijalitetima od mleka i PIVNICKU, sa PIVNICKIM sirom, unistili i "za serpu ribe" prodali "tajkunima". Neko bi ipak morao da odgovara za ovo stanje. SRAMOTA da u VOJVODINI pijemo NISKO MLEKO???
Nista licno protiv Nisa i njihovog mleka, ali koji je ovo interes drzave da je oko 1000 krava u Vojvodini zaklano, jer vlasnici nemaju racunicu da proizvode mleko...a u isto vreme UVOZIMO mlecni PRAH iz KINE i ostalih "neproverenih" zemalja a po pitanju zdrave hrane...SRAMOTE!

Miroslav NS

pre 13 godina

Dobro jutro, ministre! Tek sad ste progledali. Ma, je li moguce da vam Dinkic nije rekao da je Salfordu omogucio da zauzme 60% trzista? Ako, nek nas sad vuku za nos. Da smo pametni, kao sto nismo, ovakve proizvodjace treba da bojkotujemo. Kada pocne da pada prodaja neka se zapitaju sta rade.

Mika

pre 13 godina

Čista borba za novac (profit)!

PKB isporuči Imleku u proseku 172000 litara dnevno, po ceni od 0.26 EUR, a iz PKB-a zahtevaju 0.28 EUR po litru, što je kako kažu, cena u regionu.

To znači da se
Imlek i PKB ovih dana u medijima bore za više od 1.2M EUR ČISTOG PROFITA!(172000*0.02*365).