Penzionerima pomoć od 5.000 dinara

Šef poslaničke grupe PUPS-a u parlamentu Momo Čolaković potvrdio je da će svi penzioneri sa najnižim primanjima u septembru dobiti pomoć od po 5.000 dinara.

Izvor: B92

Utorak, 20.07.2010.

11:39

Default images

Čolaković je najavio podelu pomoći od dve milijarde dinara, koja je dogovorena s MMF-om, koju će dobiti penzioneri kojima je ona najpotrebnija.

On je naglasio da nijedan penzioner ne može dobiti manje od 5.000 dinara, što znači da će primiti isti iznos koji je predviđen i za zaposlene.

Čolaković je rekao da se ulažu napori, posebno od potpredsednika Vlade Srbije i predsednika PUPS-a Jovana Krkobabića, da se obezbede dodatna sredstva, kako bi se povećao broj penzionera koji će dobiti pomoć.

Prema njegovim rečima, bonusi od po 5.000 dinara namenjeni su za, kako se procenjuje, oko 400.000 najugroženijih srpskih penzionera, koji primaju penzije do 14.000 ili 15.000 dinara.

Razmatra se i mogućnost da penzioneri sa najnižim primanjima, ukoliko bi se obezbedila dodatna sredstva, dobiju i nešto više od 5.000 dinara, najavio je Čolaković.

On je istakao da je vlada na, kako je rekao, predlog Krkobabića, obezbedila sredstva za isplatu starog duga poljoprivrednim penzionerima od 14.000 dinara.

Upitan o izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, on je odgovorio da je vlada utvrdila predlog zakona i uputila ga u skupštinsku proceduru, izrazivši očekivanje da će taj propis biti na dnevnom redu redovnog zasedanja parlamenta 1. oktobra.

U predstojećem dvoipomesečnom periodu moguće je obaviti konsultacije sa svim socijalnim partnerima, a posebno sa sindikatima, rekao je on, ocenivši da je potrebno čuti sve i obezbediti učešće stručne javnosti i nekih nevladinih organizacija, a posebno sindikata i poslodavaca.

Predlog zakona je precizirao da se ne diraju prava generacije penzionera koja sada prima penzije i da im se stečena prava što je moguće manje smanje, rekao je Čolaković.

On smatra da budući penzioneri, na čemu insistiraju i sindikati, ne bi trebalo da budu uskraćeni za prava koja sadašnji penzioneri uživaju.

Prvo povećanje penzija, kako je rečeno, najstariji sugrađani mogu očekivati tek u aprilu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: