Nacionalni praznik Francuske

Ambasador Francuske u Srbiji Žan Fransoa Teral, priredio je večeras u rezidenciji u Beogradu prijem povodom nacionalnog praznika te zemlje.

Izvor: B92

Sreda, 14.07.2010.

21:37

Default images

Ovom proslavom je obeležen dan kada je, pre 221. godinu, narod te zemlje zauzeo zatvor Bastilja, simbol rušenja starog i omraženog režima.

Prijemu, koji je zvanično počeo "Marseljezom" u izvođenju srpskog ženskog hora "Barili" iz Požarevca, prisustvovao je veliki broj ličnosti iz srpskog političkog i javnog života.

Među zvanicama su bili premijer Srbije Mirko Cvetković, ministri u vladi Božidar Đelić, Žarko Obradović, Oliver Dulić, Nebojša Bradić, predstavnici vladajućih stranaka i opozicije, Dragoljub Mićunović, Vojislav Koštunica, Aleksandar Vučić, Vuk Drašković i mnogi drugi.

Francuska obeležava 14. jul kao nacionalni praznik, dan kada se 1789. godine, kralj Luj XVI (1754-1793) sukobio sa Parižanima posle rekonstrukcije vlade, a pobunjenici osvojili Bastilju.

Prema rečima francuskog ambasadora, ovogodišnja proslava je skromna i uklapa se u želju da se u vreme ekonomske krize smanje troškovi.

„Ja sam cele godine štedeo i obratio sam se mnogim sponzorima, tako da smo sa skromnim sredstvima napravili jednako uspešno proslavu. A radi se o našoj ambasadi i pojedinim sponzorima iz Srbije. U Francuskoj imamo sistem snađi se, tako da smo se snašli“, rekao je ambasador Francuske u Srbiji.

Štednja u Jelisejskoj palati

U Parizu je održana vojna parada povodom Dana pada Bastilje, koju ove godine predvode vojnici afričkih zemalja koje su nekada bile francuske kolonije. Dvočasovnoj paradi na Jelisejskim poljima prisustvovali su i predsednici Benina, Burkine Faso, Kameruna, Konga, Gabona, Malija, Mauritanije, Nigera, Centralnoafričke Republike, Senegala, Čada i Toga.

Sarkozijevu odluku da na paradu pozove lidere bivših francuskih kolonija kritikovale su neke nevladine organizacije, nazvavši skandaloznim prisustvo na paradi "kriminalaca" i "onih koji krše ljudska prava".

Tradicionalni prijem povodom praznika koji se održavao u vrtu predsedničke rezidencije, Jelisejske palate, ove godine je otkazan zbog štednje, čime je, kako je saopšteno, sačuvano oko 780.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: