Sreda, 14.07.2010.

11:33

Formirana tehnička kirgiska vlada

Predsednica Kirgizije Roza Otunbajeva formirala je tehničku vladu, koja će obavljati dužnosti do parlamentarnih izbora u oktobru.

Izvor: Tanjug

Default images

Agencija Itar-Tas navodi da novu vladu nazivaju tehničkom, budući da su dosadašnji vodeći članovi vlade podneli ostavku, želeći da se posvete izborima u svojim partijama.

Posle izbora, pobednici će formirati novi kabinet ministara, dok će se Otunbajeva povući sa mesta privremenog premijera a nastaviće do 31. decembra 2011. godine da obavlja funkciju šefa države.

Ona je na sednici vlade saopštila da je za prvog zamenika premijera postavljen Amangeldi Muralijev, koji je početkom prošle decenije bio predsednik vlade, vicepremijeri su postali i bivši ministar poljoprivrede Aleksandar Kostjuk, nekadašnja potpredsednica vlade Uktomhan Abdulajeva i Žantoro Satibaldijev.

Itar-Tas navodi da na spisku ministara ima novih imena, ali i onih koji su radili u timu ranijeg predsednika.

Upražnjeno je mesto ministra odbrane, a Otunbajeva je najavila da će on biti imenovan nakon što se sa kraćeg odmora vrati raniji ministar Ismail Isakov.

Predsednica Kirgizije je zahvalila svim članovima privremene vlade koji su u “složeno vreme uspeli da odbrane pobedu narodne revolucije, stabilizuju situaciju posle aprilskih događaja, očuvaju nezavisnost i državnost“.

Prema rečima Otunbajeve, tehnička vlada imaće zadatak da osigura energetsku i prehrambenu stabilnost zemlje i da rešava socijalno-ekonomske probleme do izbora nove vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: