Gde su sredstva za penzionere?

Obećana isplata jednokratnih sredstava za penzionere i zaposlene u javnom sektoru još tapka u mestu, iako bi isplata trebalo da počne iduće nedelje.

Izvor: B92

Nedelja, 04.07.2010.

13:51

Default images

Iako su iz vlade najavili, o ovoj temi se ipak nije razgovaralo na sednici vlade održanoj u petak.

U kabinetu premijera Cvetkovića obećavaju da će se odluka o isplati za penzionere i zaposlene koji rade za državu doneti u nedelji pred nama. Međunarodni monetarni fond se saglasio i odobrio da država potroši dodatnih 6 ipo milijardi dinara.

Država, ni posle dva meseca, nema kriterijum, ne zna ni da li je to regres, bonus ili pomoć. Ni dalje se ne zna koliko, tri ili pet hiljada dinara, i kome zaposlenima, penzionerima ili socijalo ugroženima, ili svima. Još nema konkretnih predloga.

„Ne znam koji je kriterijum, ovaj o kome se govori je onaj koji je proizišao iz dnevno političke potrebe određenih parija. Mogu da vam kažem stav PUPS-a, on je vrlo jasan, ako imamo nešto novca u kasi moramo ga dati onima kojima je najpotrebniji, znači ljudima sa najmanjim platama, onima sa najmanjim penzijama i socijalno ugroženim kategorijama. Činovnicima , da budem pošten i otvoren ne treba dati ni dinara“, kaže Milan Krkobabić iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije.

Prvi je u javnost, sa tezom da je reč o bonusu, nekoj vrsti regresa ili nagrade, izašao ministar Dinkić. Predlažući da po pet hiljada dobiju svi koji rade za državu, a zarađuju do 80 hiljada dinara. Drugog, zvaničnog predloga, i dalje nema.

„Ja mislim da bi da granica trebala da bude znatno niža i da se ta oskudna sredstva usresrede onima kojima je najpotrebnije, mesto da se ovako rašire na veliki krug, a da ti koji primaju 80 hiljada ne znam da li bi im išta značio taj dodatak“, kaže profesor na Ekonomskom fakultetu i urednik "Kvartalnog monitora" Pavle Petrović.

„To je prevashodno mera usmerena na jačanje nekih više političkih interesa nego što ima bilo kakav pozitiva ekonomski uticaj u ovoj zemlji“, ekonomski analitičar Saša Đogović.

Opozicija je, što je i logično, kritična bez zadrške prema većini rešenja vlasti, pa i ovom, te ima i dodatna pitanja

„Da li će i zaposleni u privatnim preduzećima, ili 100 hiljada nezaposlenih i onih ljudi koji čekaju da postanu sa posla, da li će i oni dobiti neke suvencije ili nekakve beneficije“, kaže Rade Obradović iz DSS-a.

Novac je trebalo da bude obezbeđen iz dobiti Telekoma, Aerodroma i Narodne banke Srbije. Ali, kako smo nezvanično saznali, samo je Narodna banka ispunila svoj deo obaveze. Ipark, naredne sednice, kako nam je rečeno u kabinetu premijera, očekuje se da vlada, posle dogovora sa sindikatima, donese odluku o tome ko će, kada i koliko novca dobiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: