Manjine: Izlaznost do 17 sati 37%

Prema preliminarnim rezultatima, 37,57 odsto upisanih pripadnika nacionalnih manjina izašlo je do 16 časova na izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina.

Izvor: B92, Beta

Subota, 05.06.2010.

22:49

Default images

Predsednica CIK, Rozalija Torda kaže da je na pojedinim biračkim mestima bilo nejasnoća i da će, ukoliko se kasnilo sa početkom izbora, glasanje biti produženo.

Širom Srbije se održavaju izbori na kojima više od 400.000 pripadnika nacionalnih manjina u 161 opštini bira predstavnike u savete nacionalnih manjina.

Preliminarni rezultati o odzivu birača mogu se pratiti na sajtu Ministarstva za ljudska i manjinska prava www.ljudskaprava.gov.rs

Birači glasaju lično i tajno, zaokruživanjem rednog broja ispred naziva izborne liste na overenim glasačkim listićima koji će biti različite boje za svaku manjinu.

Nacionalne savete izabraće 19 nacionalnih manjina - 16 na neposrednim izborima, dok će Hrvati, Makedonci i Slovenci ta tela birati na posrednim izborima, odnosno putem elektorske skupštine.

Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Petar Antić kaže za B92 da je resorno ministarstvo proglasilo ukupno 77 lista, a najviše su ih prijavile vlaška i romska manjina.

“Ovo su prvi izbori gde će nacionalne manjine, na neposredan način, izabrati svoje predstavnike i na taj način uticati na svoja prava i to konkretno u oblasti obrazovanja, informisanja, službene upotrebe jezika i pisma i kulture. Zapravo takvi Saveti imaju nadležnosti po pitanjima koja se tiču identiteta manjina”, objašnjava Antić.

Antić podseća da su izbori za savete nacionalnih manjina pionirska praksa u Srbiji koja je jedinstvena u Evropi. On naglašava da se ni u jednoj evropskoj državi još ne sprovode neposredni izbori za manjinsku samoupravu na nivou cele države. Izbori će prema Antićevim rečima doprineti zaštiti identiteta manjina u Srbiji.

“Zato je važno istaći da sada, ovim izborima, standardi manjinskih prava u Srbiji se podižu na viši nivo. Na ovaj način mi možemo pokazati jedan poseban primer i u drugim državama u regionu, gde se takođe može koristiti ovakvo iskustvo. Ovo je vrlo važno, formiranjem Nacionalnih saveta, Srbija na neposredan način postiže više standarde manjinskih prava”, kaže on.

Prvi nezvanični rezultati izbora očekuju se u nedelju oko 23 časa, a očekuje se da će konačni biti objavljeni 9. juna.

Novi Pazar: Nekoliko stotina birača nisu bili na spisku

Odziv na izborima za Nacionalni savet Bošnjaka u Novom Pazaru do 16 časova je oko 35 odsto, a u Sjenici oko 42 odsto, saznaje FoNet u
komisijama ova dva izborna područja.

Nekoliko stotina birača u Novom Pazaru nije moglo da obavi glasačku dužnost, jer ih nije bilo u posebnom biračkom spisku za nacionalne manjine.

Izbori u Bujanovcu i Preševu

U opštinama Bujnovac i Preševo u sedam sati otvoreno je 49 biračkih mesta za izbore za savet nacionalnih manjina, a pravo glasa ima 27.521 pripadnik albanske nacionalne manjine.

Ragmi Mustafa, predsednik Izborne komisije Biračkog područja 5, kome pripadaju ove dve opštine, izjavio je da su, bez obzira na kratko vreme, pripreme uspešno obavljene i da nema razloga da danas ne bude sve kako propisi nalažu.

"Imali smo jako malo vremena za pripreme. Osim toga, svi mi ovaj posao radimo prvi put. Ja se ipak nadam da će sve proteći kako treba, o čemu govore i jutrošnje informacije sa svih biračkih mesta", kazao je Mustafa.

Albanci u Bujanovcu i Preševu na glasačkom listiću imaju dve liste sa 29 kandidata za budući Nacionalni savet. To su Partija za demokratsko delovanje - Riza Halimi i Demokratska unija Albanaca - Rahmi Zuljfiju.

Romska partija: Izbore kontrolišu samo predstavnici države

Romska partija protestvovala je što na biračkim mestima za izbore nacionanih saveta manjina nema predstavnika Romske partije i upozorila da ih kontrolišu isključivo predstavnici državnih organa.

"Romska Partija najoštrije protestuje zbog činjenice da su širom Srbije otvorena biračka mesta za izbor Nacionalnog Saveta, a da te izbore kontrolišu isključivo predstavnici državnih organa, to jest drzave, jer se predstavnicima romske partije koji su predloženi za prošireni sastav, ne dozvoljava ulaz na birališta", navodi se u saopštenju stranke.

"Ne znamo kako drugačije da nazovemo ovu pojavu nego diskriminaciju i diktakturu", dodaje se u saopštenju koje je potpisao predsednik stranke Srđan Šain.

Romska partija je pozvala ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića da "pod hitno reaguje i ispravi grešku".

Zamenik predsednika biračkog odbora Požege Dragan Vasović kaže da je u tom kraju za izbore prijavljen dvostruko manji broj Roma nego što ih zaista ima, zbog toga što se oko polovine njih izjašnajva da su Srbi.

"Većina Roma se plasi da budu obeleženi i teško je dopreti do njih da se objasni koliko je važno da se izjasne kao Romi i sami preuzmu stvar u svoje ruke", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: