Ministar kažnjen zbog opaske

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Bris Ortefe kažnjen je sa 750 evra zbog rasističke opaske izrečene na račun mladog muškarca arapskog porekla.

Izvor: B92

Petak, 04.06.2010.

16:32

Default images

Ortefeov advokat je rekao da će se ministar žaliti na presudu, prema kojoj će morati i da plati 2.000 evra zbog pričinjene štete.

Spornu rečenicu Ortefe je izrekao prilikom fotografisanja sa izvesnim Aminom, jednim od partijskih aktivista, koji su prošle godine razgovarali sa ministrom.

Na video zapisu se čuje glas iz grupe okupljenih aktivista koji kaže da je "Amin jedan od nas (...) naš mali Arapin", na šta je Ortefe odgovorio: "Uvek nam je potreban jedan. Kada ih ima mnogo, onda nastaju problemi".

Ministar je u nekoliko navrata odbacio optužbe da je rasista, tvrdeći da se njegova opaska odnosila na broj zajedničkih fotografija koje je napravio sa aktivistima.

Mladi aktivisti su prošle godine u izjavi za pariski list "Mond" rekli da se nisu osetili napadnutim, a i vladini saveznici su stali u odbranu ministra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: