Jeremić: Borba za kulturno nasleđe

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić kaže da je pred Srbijom težak zadatak da spreči da se kulturno nasleđe SPC na Kosovu preimenuje u kosovsko.

Izvor: B92

Petak, 28.05.2010.

15:12

Default images

Jeremić, koji učestvuje na forumu Alijanse civilizacija u Brazilu, kaže da će za nekoliko nedelja Brazil biti domaćin sastanka Komiteta Uneska za zaštitu kulturne baštine.

"Jedan broj zemalja podneo je zahtev da se manastiri i spomenici Srpske pravoslavne crkve na Kosovu preimenuju u kosovsko kulturno nasleđe. To je za nas apsolutno neprihvatljivo", poručio je Jeremić.

"Imaćemo izuzetno težak diplomatski zadatak da to zaustavimo", naglasio je Jeremić, objašnjavajući da će sprečavanje te inicijative biti jedna od najvažnijih tema njegovih razgovora sa brazilskim ministrima spoljnih poslova i kulture, ali i drugim sagovornicima.

Jeremić je istakao da je forum Alijanse civilizacije, na kojem je glavna tema odnos kultura i civilizacija i zaštita spomenika kulture, jedan od najvećih skupova na svetu, posle Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

U radu foruma učestvuje 2.000 ljudi, među kojima su šefovi država i vlada i ministri spoljnih poslova zemalja širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: