Valjevo: Neće živu uz naselje

U krugu fabrike "Gorenje" u Valjevu neće biti skladište opasnog otpada, jer gradske vlasti neće dozvoliti ekološku bombu nadomak centra i Poljoprivredne škole.

Izvor: B92

Petak, 14.05.2010.

00:28

Default images

Firma "Kemis", iz Vrhnike u Sloveniji, koja posluje u sastavu slovenačkog „Gorenja“, odlučila je da opasan otpad iz Srbije sakuplja i skladišti baš u Valjevu. Zbog toga je "Kemis" od Ministarstva za zaštitu životne sredine tražio dozvolu za godišnji protok dve hiljade tona otpada, koji bi prikupili i opremili odgovarajućom ambalažom po evropskim kriterijumima.

Otpad bi potom bio transportovan na preradu u zemlje EU. Do prevoza u inostranstvo skladištili bi najviše 50 tona otpada.

Od Ministarstva slovenačka firma traži dozvolu da sakuplja i skladišti, između ostalog, organske i halogene rastvarače, tečnosti za pranje, otpadne boje i lakove, čvrst otpad koji sadrži opasne supstance, mineralna i motorna ulja za menjače, komponente koje sadrže živu, antifriz, olovne baterije... Kroz skladište bi prošlo i do 600 tona ulja za menjače i pet tona citotoksičnih i citostatičkih lekova...

"Za gradsku vlast neprihvatljiva je lokacija na kojoj bi bilo skladište. U skladu sa zakonskom procedurom, zatražili smo mišljenje relevantnih organizacija i ustanova i većina se o skladištenju opasnog otpada u krugu Gorenja izjasnila negativno", kaže za "Večernje novosti" Aleksandar Ranković, član Gradskog veća.

Protiv skladišta opasnog otpada na predloženoj lokaciji izjasnili su se i mesna zajednica, naselje Oslobodioci Valjeva, Organizacija potrošača, Protivpožarno odeljenje Policijske uprave, JKP "Vidrak".

Zdravstveni centar u Valjevu oglasio se nenadležnim, a Zavod za zaštitu zdravlja i Zavod za zaštitu prirode gradskoj vlasti nisu dostavili mišljenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: