KG: Renoviranje fabrike automobila

U kragujevačkoj fabrici automobila u toku je rekonstrukcija hala kako bi do kraja naredne godine u njima počela proizvodnja novog modela.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.05.2010.

16:14

Default images

Pored proizvodnje “punta”, u “Fijatovoj” fabrici automobila u Kragujevcu u toku su veliki građevinski radovi. Uklanja se stara oprema, postavljaju se novi podovi, krovovi i instalacija kao priprema za novu tehnologiju proizvodnje koja bi trebalo da počne krajem 2011. Samo u ovoj godini u hale i fabrička postrojenja biće uloženo preko 100 miliona evra.

Nova oprema u kragujevačku fabriku automobila stiže polovinom sledeće godine. Do tada, fabrika mora biti spremna, a menja se sve.

Aleksandar Ljubić iz Ministarstva ekonomije kaže da je fabrika u Kragujevcu mnogo stara i da joj je zato potrebna kompletna rekonstrukcija.

“Na kraju kad su ušli, zaključili su da mora da se menja sve i ono što je ostalo od stare ‘Zastave’ su samo zidovi”, kaže on.

Prva faza pripreme je završena. Osim zamene kompletnih instalacija, u krugu fabrike biće zamenjeni podovi i krovovi na svim objektima u krugu.

U međuvremenu završeno je i postrojenje za preradu otpadnih voda.

“Dvesta hiljada kvadrata, 200 hektara - toliko veliki operativni poduhvat ja mislim skoro nije rađen u Srbiji, pogotovo što su nama rokovi kratki jer fabrika mora da proradi krajem sledeće godine”, kaže Ljubić.

Italijanska kompanija još krije informaciju o automobilu koji će se proizvoditi u kragujevačkoj fabrici, ali ne i planirane kapacitete proizvodnje.

Kako “Fijat” očekuje, iz ove fabrike godišnje bi trebalo da izađe oko 300 000 vozila. Sa početkom proizvodnje, očekuju se i nova zapošljavanja u preduzeću “Fijat automobili Srbija”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: