Ignjatović: Precizirana optužnica

Šef vladine kancelarije za saradnju sa Tribunalom Dušan Ignjatović kaže da izmena optužnice protiv Ratka Mladića ne znači njeno proširenje već preciziranje.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.05.2010.

16:13

Default images

Precizirana optuznica će najverovatnije biti veoma slična sa preciziranom optužnicom protiv Radovana Karadžića, čime se ostavlja mogucnost spajanja ova dva postupka, ukoliko Mladić u dogledno vreme bude uhapšen.

Povodom najave glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca da je tužilaštvo sudu predalo predlog precizirane optuznice protiv vojnog komandanta bosanskih Srba Ratka Mladića, Ignjatović podseća da je važeća optužnica protiv Mladića do sada više puta precizirana.

"Mi jos ne znamo detaljno šta se nalazi u novom zahtevu, ali ono što znamo jeste da je, nakon poslednjih izmena 2002. godine, aktuelna optužnica protiv Mladića sadržana u 15 tačaka, a da je prema danasnjem saopstenju Tuzilastva u preciziranoj optuznici sadrzano 11 tacaka, što ukazuje da ne bi trebalo se govori o njenom proširenju", precizirao je Ignjatović.

Prema njegovim rečima, Mladiću se na teret stavljaju najteži zločini - genocid u nekoliko opština u BiH, zatim genocid u Srebrenici posebno, opsada Sarajeva i uzimanje personala UN kao talaca.

Sve se, dodao je on, svodi na to da Mladić i dalje odgovara za najteža krivična dela od 1992. do 1995. godine, tako da ovim preciziranjem optuznice njegov težak krivično-pravni položaj neće biti ni dodatno otežan, ali ni olakšan.

"Pretpostavljamo da će optužnica protiv Mladića biti slična optužnici protiv Radovana Karadžića, da će ona praktično biti sažeta sa 15 na 11 tačaka i da će u nju biti uključena neka nova saznanja", kazao je Ignjatović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: