Đelić očekuje ratifikaciju SSP-a

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić je izjavio da se nada da bi već u junu u EU mogla da počne procedura ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Izvor: B92

Utorak, 11.05.2010.

11:08

Default images

"Tražio sam podršku da se, na bazi onoga što očekujemo od posete tužioca Serža Bramerca, a to je verujemo pozitivan izveštaj, sredinom juna na Savetu ministara EU pokrene procedura za ratifikaciju SSP", rekao je Đelić, koji učestvuje na Evropskom forumu u Briselu.

"Istovremeno sam apelovao na formiranje konsenzusa unutar Unije da se da 'zeleno svetlo' Evropskoj komisiji za razmatranje srpskog zahteva za kandidata za članstvo, podnetog u decembru prošle godine", naglasio je potpredsednik Vlade Srbije, zadužen za evropske integracije.

Đelić smatra da će poslednja ekonomska previranja u EU i uspostavljanje evropskog mehanizma za odbranu finansijske stabilnosti zemalja članica, uticati i na sve zahtevnije i strože uslove pristupanja EU.

Prema njegovim rečima, EU neće više "tolerisati ulazak zemalja koje nisu potpuno spremne", a to istovremeno može biti i šansa za dobijanje veće podrške za Srbiju i druge zemlje zapadnog Balkana.

Predsednik Evropskog parlamenta Jirži Buzek se, posle sastanka sa Đelićem, posebno osvrnuo na borbu Srbije protiv kriminala, pogotovo kada je reč o procesuiranju ratnih zločina, naglasivši da mu je poznat stav i predsednika i Vlade Srbije o tom pitanju, ali i da EU očekuje konkretne korake u tom pravcu.

"San srpskih građana o Evropi može biti ostvaren uz naporan rad. Srbija je počela sa napornim radom i već napravila progres u pravcu naše saradnje. Zapadni Balkan je važan za EU, a Srbija igra odlučujuću ulogu u tom regionu", izjavio je predsednik Evropskog parlamenta.

Đelić očekuje da će u cilju fiskalne konsolidacije Evrope i stvaranja konkretnog modela "tržišne socijale EU" od sada Eurostat biti mnogo prisutniji u Srbiji, da će biti formiran Evropski monetarni fond, kao i da će Evropa oformiti sopstvenu rejting agenciju koja će procenjivati stepen rizika investicija u Srbiju.

Svoju posetu Briselu i učešće na dvodnevnom Evropskom forumu, pod nazivom "Obnovljeno vođstvo, nova vizija", Đelić je iskoristio da predsednika Evropskog parlamenta, nekolicinu evropskih komesara i zvaničnika evropskih institucija upozna sa naporima koje Srbija čini da bi bila pouzdan partner EU, ali i garant stabilnosti u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: