Školsko dvorište pred rušenjem

Stotine građana mirno se okupilo na igralištu OŠ "Veljko Dugošević" kako bi izrazili svoje negodovanje zbog odluke da se ovaj prostor pretvori u zatvorenu salu.

Izvor: B92

Nedelja, 18.04.2010.

23:08

Default images

Osnovna namena igrališta popularno nazvanog "Školsko" je održavanje časova fizičkog vaspitanja đacima OŠ "Veljko Dugošević“. Ovo je i jedno je od omiljenih mesta okupljanja mladih Zvezdarskog kraja. Ispred znaka "Život za školsko“, stotine mladih i njihovih roditelja, okupilo se kako bi sprečili da se jedno od kultnih mesta pretvori u zatvorenu halu.

Kako okupljen kažu, ovo mesto mnogo znači ne samo osnovcima, već i mladima iz čitavog kraja.

"Deca su navikla da dolaze ovde, da se igraju posle škole. Ovo je jedini slobodan prostor u kraju gde deca mogu da dođu da se igraju, bez naplaćivanja terena, gde su ograđeni i zaštićeni i niko ih ne uznemirava, tako da nam ovaj prostor izuzetno znači", kaže roditelj Nataša Živković.

Prema roditeljima, na mestu otvorenog igrališta trebalo bi da se izgradi sportska hala koja bi se koristila za održavanje časova fizičkog vaspitanja. Škola ima neadekvatnu salu, te je izgradnja neophodna.

Ipak, roditelji i učenici smatraju da ovo nije pravi prostor za zatvorenu salu, pošto postoji pogodniji teren koji je takođe u vlasništvu škole a na kome se trenutno nalazi parking.

"Daleko od toga da je iko od nas protiv toga da se izgradi sala. Ovo je jedina škola u kraju koja nema školsku salu. Jedini naš zahtev je da se to napravi na prostoru koji ionako nema nikakvu funkciju", kaže roditelj Miodrag Borišić.

Prema planu, trebalo bi da se napravi sala dimenzije 40 puta 40 metara, čime bi se izgubilo čitavo igralište. Roditelji ne shvataju potrebu za fiskulturnom salom za osnovce tog gabariteta.

"To je projekat na nivou republike, odnosno što se tiče nas na nivou grada, da se uradi fiskulturna sala koja će prerasti u halu sa tribina za sto ljudi, sa svlačionicama, tuševima, parkingom. Nekome je palo na pamet da tri fudbalska igrališta i košarkaško iskoristi kako bi napravili grandioznu halu za funkcije osmogodišnje dece“, kaže jedan od roditelja Goran Popović.
(B92)
Tender za igradnju sportske sale raspisan je još u novembru, ali da će projekat biti realizovan roditelji su od školskog odbora saznali tek nedavno. Prema njihovim rečima, ne samo da su nezadovoljni što je čitav projekat rađen u tajnosti, već i što osećaju da nemaju kome da se obrate.

"Kad dođemo do priče ko je odlučio da se sala pravi ovde, to su onda gluvi telefoni. Iz školskog odbora kažu da je to odluka grada, iz grada prebacuju lopticu na školu“, kaže Borišić.

Roditelji i mladi se slažu da ovo igralište ima veliku vrednost:

"Mnogo mi znači, zato što se svi okupljamo ovde preko leta, uvek smo bezbedni, ne može niko da nas napadne i svi se družimo“

"Dosta vremena provodim ovde, i poigram se kad uradim domaći. Ne želim da naprave teren, pošto je bolji prirodni vazduh nego zagušljiva sala“

"Ovde često igram košarku u fudbal, i ako bi pretvorili u salu, više to ne bih mogao.“

Prema planu, izgradnja je trebalo da počne 12. aprila. Roditelji se nadaju da će do igradnje sale na ovom mestu neće ni doći, i da će vlasti prepoznati koliko "Školsko“ znači mladima iz čitavog kraja.

"Ne plašim da gradonačelnik i sekretar za osnovno obrazovanje neće prepoznati interese i dece i roditelja, a i grada na kraju krajeva“, kaže Aleksandar Radošević, jedan od organizatora protestnog okupljanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: