Bramerc: Hapšenje nema alternativu

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc kaže da će izveštaj o saradnji Srbije biti završen u drugoj polovini maja, ali da sad ne zna kakva će biti procena.

Izvor: FoNet, Veèernje novosti

Četvrtak, 01.04.2010.

00:12

Default images

To što je prethodni izveštaj bio pozitivan ne znači da će, automatski, biti i sledeći, jer je reč o novoj proceni, rekao je on u intervjuu "Večernjim novostima". Za Bramerca hapšenje preostalih begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića nema alternativu.

U poslednjim izveštajima je moglo da se vidi da je svakog puta došlo do poboljšanja, i to u različitim domenima saradnje.

Svestan sam, dodao je on, da se sledeći izveštaj čeka s nestrpljenjem, ali je sada prerano da se o njemu govori.

Prema njegovim rečima, postoji dobra profesionalna saradnja sa Srbijom.

"Nadam se i dalje da će sve biti učinjeno da begunci budu uhapšeni. Za to nema alternative. Što se tiče procene, zaista želim da budem oprezan", rekao je on.

Svi posmatrači, i u Tribunalu i van njega, slažu se da je politika uslovljavanja važan faktor i da je dala rezultate. Svi su saglasni da je, naročito zahvaljujući podršci i ohrabrivanju od EU, ostvaren značajan napredak u zemljama bivše Jugoslavije.

"Želimo, dakle, da EU nastavi s takvim pristupom, ali treba tačno razdvojiti sudski, tehnički proces, s jedne strane, i proces političkog odlučivanja, s druge", kaže Bramerc.

"Svi se slažemo da je primarna odgovornost za hapšenje begunaca na zemljama u regionu, u generalnom smislu, a sada posebno na Srbiji. Znam da vlasti u Srbiji rade aktivno po ovom pitanju, što je i potvrđeno na operativnim sastancima", ocenio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: