Sreda, 24.03.2010.

00:38

Ostavka Jelašića utiče na Vladu?

Nepoznato je kakva će biti reakcija G17 plus i da li će imati posledica na Vladu Srbije, u slučaju da novi guverner NBS bude kandidat DS-a, smatra Ivan Nikolić.

Izvor: B92

Default images

"Sama promena guvernera nosi jedan politički rizik, budući da je do sada ta pozicija bila rezervisana za G17 plus, videćemo ko će biti predložen, jer u slučaju da to bude kandidat DS-a, zasad je nepoznato kakav će biti stav G17 plus i da li to može da ima neke posledice za samu Vladu Srbije“, kaže za B92 ekonomista Ivan Nikolić.

Nikolić objašnjava da iza objašnjenja da je guverner ostavku podneo iz ličnih razloga mogu da se kriju različiti pritisci, i privrednika i političara.

"Imali smo pristiske vezane pre svega za slabljenje dinara. Jedni su dolazili od strane privrednika, pre svega onih koji su uvozno orijentisani ili onih koji su previše investirali, budući da su uzimali kredite u evrima. Naravno oni plasiraju ovde i zarađuju u dinarima, i sad su zbog slabljenja dinara zapali uveoma tešku situaciju. Imali smo pritisak i od političara, odnosno pojedinih ministara. Da li su oni govorili u svoje ime ili u ime tih privrednika, to je teško oceniti", kaže Nikolić.

Posle prvobitnog iznenađenja, u javnosti se upravo postavilo pitanje ko će biti novi guverner i da li će to značiti i promenu monetarne politike, a pre svega u vezi s kursom dinara.

Predsednik Saveta Narodne banke Srbije Dejan Šoškić rekao je, gostujući u Vestima B92, da neće biti promene monetarne politike.

U to želi da veruje i Ivan Nikolić, koji ukazuje i na činjenicu da se Srbija aranžmanom sa MMF-om takođe obavezala na određene mere.

"S druge strane, država ima velikih problema po pitanju kursa i namirivanja poreskih obaveznika. Nadam se da ova promena neće značiti neku radikalniju promenu monetarne politike u smislu relaksacije te politike, tj. ono što su tražili pojedini privrednici, da se interveniše iz deviznih rezervi, odnosno da se one koriste za, na primer, odobravanje kredita ili intervencije u privredi", kaže on.

"Sama promena guvernera nosi jedan politički rizik, budući da je do sada ta pozicija bila rezervisana za G17 plus. Videćemo ko će biti predložen, jer u slučaju da to bude kandidat DS, zasad je nepoznato kakav će biti stav G17 plus i da li tome može da ima neke posledice za samu vladu Srbije“, kaže Nikolić.

Hoće li se i kako će se ostavka Radovana Jelašića na mesto guvernera odraziti na kurs dinara videće se u narednim danima, kaže Ivan Nikolić.

Dodajmo i informaciju da je dinar juče oslabio prema evru za 24 pare, a slabljenje bi bilo i znatnije da Narodna banka nije intervenisala sa 40 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu. Zvanični srednji kurs evra danas će biti 99,74 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: