Rusija: Uhapšeni zbog napada na voz

Deset ekstremista, osumnjičenih za podmetanje eksploziva pod “Nevski ekspres“ u novembru prošle godine, uhapšeno je prošle nedelje u Ingušetiji.

Izvor: B92

Sreda, 10.03.2010.

18:04

Default images

Oni su uhapšeni tokom specijalne operacije u ingušetijskom naselju Ekaževo početkom prošle nedelje i prebačeni su u Moskvu, izveštavaju ruski mediji, pozivajući se na Moskovski gradski sud. Uhapšeni su Zelimhan Aušev i devet žitelja grada Nazranja u Ingušetiji sa prezimenom Kartojev.

U Nazranovskoj oblasti te ruske republike 2. i 3. marta sprovedena je specijalna operacija u kojoj je osam terorista ubijeno.

Kako je saopštio direktor Federalne službe bezbednosti Aleksandar Bortnjikov, među njima je bio i jedan od ideologa severnokavkaskog oružanog podzemlja Aleksandar Tihomirov alijas Said Burjatski, koji je pre 15 godina primio islam, kao i četvorica braće Kartojev i finansijer bandita, koji je radio u republičkom trezoru.

Interfaks navodi da je Tihomirov umešan u mnogobrojne terorističke akte u regionima Severnog Kavkaza, između ostalog u atentat na predsednika Ingušetije Junusa Bek Jevkurova.

Itar-Tas navodi da su na mestu specijalne operacije početkom marta pronađeni materijalni dokazi u direktnoj vezi sa eksplozijom “Nevskog ekspresa“.

Između Tverske i Novgorodske oblasti, na 284. kilometru Oktobarske železničke pruge koja vodi od Moskve do Sankt-Peterburga, 27. novembra prošle godine pod lokomotivom je eksplodirala naprava i 27 putnika je poginulo, a njih 90 povređeno, podsetile su ruske agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

15 h

Podeli: