Grčka: Zauzeta zgrada Ministarstva

Aktivisti sindikata Front za sindikalnu borbu zauzeli su Ministarstvo finansija protiveći se merama štednje koje je najavila vlada, saopštila je policija.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.03.2010.

10:37

Default images

Rasplamsavaju se sindikalni protesti u Grčkoj. Dan pošto je usvojen novi paket mera štednje, aktivisti Fonda za sindikalnu borbu, u znak protesta zauzeli su Ministarstvo finansija. S druge strane, političari su optimistični i veruju da će novi vladin program omogućiti smanjenje ogromnog državnog duga.

Oko 300 sindikalnih aktivista uspelo je da uđe u Ministarstvo dok je u zgradi bio samo jedan čuvar.

Oni su izašli na terasu gde su razvili natpis sa rečima: "Pobunite se, ove mere ne treba da budu usvojene".

Sindikalci su pozvali sve nezadovoljne građane da se u 6 uveče okupe na trgu Sintagma u centru Atine i time spreče da i parlament usvoji vladin predlog stezanja kaiša.

"Ulazak u zgradu Ministarstva finansija ima simboličan karakter, time želimo da ojačamo duh radnika pre današnjih velikih protesta i sutrašnjeg generalnog štrajka u 10", kaže učesnik protesta, Tanasis Kokos.

Danas su i zaposleni u “Olimpik erlajnzu“ blokirali glavnu zgradu svoje firme, u koju ne puštaju zaposlene. U okolnim ulicama saobraćaj je blokiran.

Krizu u Grčkoj na svojoj koži sve više osećaju obični građani. Trgovci kažu da prodaju robu ali da ne dobijaju keš. Svojim mušterijama dozvoljavaju odloženo plaćanje.

I dok su građani nezadovoljni povećanjem poreza i zamrzavanjem plata, predstavnici vlasti veruju u uspeh novih mera štednje.

Zamenik ministra spoljnih poslova Dimitris Drucas je ocenio da će taj program omogućiti planirano smanjenje duga za ovu godinu.

Evropska unija od vlade u Atini zahtevala je rigorozan program štednje i reformi da bi se smanjio budžetski deficit od 12,7 odsto - tri puta veći od limita Unije - i dug od oko 300 milijardi dolara.

U međuvremenu, iz Evrope stižu neobični poredlozi za rešenje grčke krize. Neki političari iz nemačke vladajuće koalicije predlažu da grčka vlada počne da prodaje državnu imovinu ali i svoja nenastanjena ostrva kojih ima preko 2 hiljade.

A Nana Muskuri, poznata grčka pevačica, koja je rođena na Kritu, i tokom četiri godina bila i grčki poslanik u Evropskom parlamentu, odriče se svoje penzije u korist države zbog teške ekonomske krize kroz koju prolazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: