Odložen štrajk taksista

Taksisti odložili za danas najavljeni štrajk pošto je Vlada Srbije ispunila tri od osam njihovih zahteva. Vlast najavljuje uklanjanje divljih taksista do leta.

Izvor: B92

Utorak, 23.02.2010.

17:54

Default images

Iako najavljen za danas, štrajk taksista u nekoliko gradova Srbije je ipak odložen. Predstavnici Granskog sindikata taksi vozača i autoprevoznika rekli su na konferenciji "Taksi - novi zakoni ili primena postojećih", koju je organizovao "Danas Conferens Centar", da je štrajk odložen jer su već ispunjena tri od osam zahteva, koje su predali Vladi.

Avionska karta od Londona do Beograda preko niskotarifne kompanije može da vas košta isto kao vožnja taksijem od aerodroma "Nikola Tesla" do Slavije.

Ovaj problem prave takozvani "divlji taksisti", ali i inspekcija koja ne radi svoj posao, upozorava direktor “Beogradskog taksija” Zlatan Zlatković.

“Uvek ću prozivati lopove, lopurde koje rade na aerodromu nesmetano, već pet godina koliko se ja taksi prevozom bavim”, poručuje on.

“Takođe, postoje taksi udruženja koja nelojalnom pričom i izvrgavanjem daju popust od 30 odsto, a najčešće se u njihovim taksi asocijacijama kriju turbine i nekvalitetni taksisti”, kaže Zlatković.

Osam zahteva koje su taksisti tražili, nakon velikog štrajka sredinom decembra biće u potpunosti ispunjeni, jer su korektni i realni, kažu u Ministarstvu za infrastrukturu.

Pomoćnik ministra za infrastrukturu Dragan Jovanović najavljuje da će do kraja juna biti rešeno i pitanje divljih taksista.

“Mislim da ćemo to rešiti zakonski, što je vrlo bitno i vrlo važno. Inspekcija koja radi na terenu, ne mogu da kažem da ne radi, intenzivno radi, ali su usporeni zakonima našim koji su zastareli i koji su pre trideset godina usvojeni i to je stvorilo probleme i da su stvorili tim divljim taksistima da mogu da rade”, ocenjuje on.

Planiranim ritmom rešavanja njihovih zahteva sindikalci su, bar prema rečima predsednika granskog sindikata "Nezavisnost" Svetislava Beljinca, za sada zadovoljni.

“Napravljeni su ti prvi koraci, ali opet oni zahtevaju proceduru, ne možemo ni mi od njih da tražimo da preko noći donesu neke uredbe. To je bio jedan od osnovnih razloga da prekinemo štrajk”, kaže on.

Između ostalog do sada je usvojeno da se fiskalizacija odloži do 31. avgusta. U sindikatu “Nezavisnost” ipak najavljuju da će nastaviti sa štrajkom ukoliko se uvođenje fiskalnih kasa ne odloži do 2013. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: