Pregovori "Erbasa" i "Jat ervejza"

Potpredsednik "Erbasa" Andreas Kramer kaže da taj proizvođač aviona namerava uskoro da počne pregovore o izmeni ugovora sa srpskom avio-kompanijom "Jat ervejz“.

Izvor: B92

Sreda, 17.02.2010.

13:29

Default images

"Naša želja je da se sastanemo sa "Jatom" i razmotrimo mogućnosti za prilagođavanje i izmene ugovora kako bi na kraju avioni bili isporučeni", kazao je on srpskim novinarima koji su boravili u poseti sedištu "Erbasa" u Tuluzu.

Kramer, potpredsednik "Erbasa" za istočnu Evropu, podsetio je da su "Erbas" i "Jat" 1998. godine potpisali ugovor o kupovini osam aviona. Trebalo je da budu isporučeni između 2000. i 2005. godine.

Vreme se promenilo i taj ugovor, kako je istakao Kramer, može da se aktivira i obnovi samo ako se prilagodi sadašnjim potrebama "Jata" i "Erbasa".

"Izneli smo predlog "Jatu" i nadamo se da ćemo uskoro početi pregovore o tome", kazao je Kramer i dodao da bi trebalo da se prilagodi i izmeni veliki broj uslova iz ugovora.

"Verujemo da je broj od osam aviona preveliki za sadašnju situaciju u Jatu. Mora se prilagoditi broj aviona, ali i cene, pošto cene od pre 12 godina nemaju nikakve veze sa sadašnjim uslovima na tržištu", istakao je potpredsednik "Erbasa".

Prema informacijama koje je poslovodstvo "Jata" objavilo početkom 2007, ugovor o kupovini aviona od "Erbasa" imao je vrednost od oko 580 miliona dolara, a "Jat" je uplatio depozit od 23,5 miliona dolara.

Kramer je naglasio da je jedini način da se taj novac iskoristi u okviru modifikacije ugovora "Jata" i "Erbasa".

"U proteklih par godina pokušavali smo da započenmo dijalog sa Jatom oko toga kako bi mogao da se reši problem ugovora. Uvek su postojale razne prepreke kao što su bili privatizacija i izbori u Srbiji. Sada se nadamo da možemo da pređeno iz faze razgovora u pregovore", naveo je potpredsednik "Erbasa".

Prema njegovim rečima, "Erbas" ne planira pregovore sa predstavnicima Vlade Srbije, koja je vlasnik "Jat ervejza".

Kramer je ocenio da Srbija ima veliki potencijal za razvoj avio-saobraćaja.

"Srbija ima strateški pozicioniran aerodrom u Beogradu, u centru regiona, ukinute su vize, tako da vidimo velike mogućnosti za razvoj tržišta i želimo da dođemo do nekakvog dogovora sa srpskom aviok-ompanijom", kazao je potpredsednik "Erbasa" za istočnu Evropu.

Prema podacima sa sajta srpske aviokopmanije, "Jat ervejz" ima flotu od 16 aviona, od kojih je 11 letelica američkog proizvođača aviona "Boing", a pet aviona evropskog ATR-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: