Nezadovoljne i medicinske sestre

Sindikat medicinskih sestara i tehničara traži hitno donošenje Kolektivnog ugovora, kao i preispitivanje odluke o smanjenju broja zaposlenih u zdravstvu.

Izvor: B92

Utorak, 19.01.2010.

14:16

Default images

Napominjujući da pregovori o donošenju Kolektivnog ugovora "bezuspešno traju već četiri godine", predsednik tog sindikata Dragan Bisenić kazao je da bi donošenje ovog akta bilo značajno zbog određivanja prava zaposlenih, regulisanja uslova rada, smenskog rada i sistematizacije.

Sindikat zahteva i preispitivanje odluke o zamrzavanju plata u zdravstvu, koje nisu menjane od 2008. godine, naveo je Bisenić na konferenciji za novinare.

"Razumemo stanje izazvano krizom, ali neke zemlje poput Češke povećale su plate zaposlenima u zdravstvu, a naša kooperativnost iskorišćena je da bi zamro svaki socijalni dijalog", kazao je Bisenić.

On je podsetio da je broj medicinskih sestara manji nego u zemljama Evropske unije i naveo da na 100 000 stanovnika u zemljama EU ima 750 medicinskih sestara, dok u Srbiji taj broj iznosi 533.

"Sa tolikim brojem zaposlenih ne može se imati ozbiljna zdravstvena zaštita", upozorio je Bisenić.

Generalni sekretar Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije Dragica Dašić kazala je da su u poslednje vreme učinjeni značajni pomaci u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja na izradi Kolektivnog ugovora, ali da su, kako je navela, "Ministarstvo rada i Ministarstvo finansija anulirali taj rad".

Ona je kazala da se predstavnici Sindikata ne žale samo na plate, koje se, kako je navela, za medicinske sestre kreću od 26 000 do 30 000, već na neplaćanje prekovremenog i smenskog rada, edukacije i rada nedeljom.

Dašićeva je navela da se rad nedeljom u svim zemljama posebno plaća i da takva praksa treba da postoji u Srbiji i dodala da medicinske sestre vrlo često rade fizički teške poslove koje ne bi trebalo da obavljaju.

Predstavnici Sindikata naveli su da se zbog mnogobrojnih problema u zemlji izazvanih krizom ipak neće opredeliti za štrajk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: