Moratinos: Srbija u EU

Španski ministar inostranih poslova Migel Anhel Moratinos ocenio je da je logično i dobro da Srbija uđe u evropsku dvadesetsedmoricu.

Izvor: B92

Petak, 18.12.2009.

14:02

Default images

Moratinos je u Briselu predstavio prioritete španskog predsedavanja EU od 1. januara i rekao da je o tome nedavno u Beogradu razgovarao s predsednikom Srbije Borisom Tadićem i šefom diplomatije Vukom Jeremićem.

On je naglasio da je na srpskim vlastima da odluče kada će podneti zahtev za kandidaturu za članstvo u EU i istakao da smatra da niko ne može odbiti izraz volje Srba, srpskog naroda i srpskog društva da budu članovi EU.

Normalno je onda da podnesu kandidaturu za članstvo, a EU će potom proučiti merila, uslove i vidove u kojima se to može ostvariti, rekao je Moratinos.

Na pitanje novinara kako će Španija, koja ne priznaje nezavisnost Kosova, postupati u praksi kao predsedavajuća EU, on je odgovorio da će špansko predsedavanje biti "krajnje predusretljivo i apsoultno neutralno oko pitanja Kosova, zato što ima na umu da su 22 zemlje EU priznale, a pet nije priznalo u Prištini proglašenu nezavisnost".

Moratinos je dodao da Španija namerava da, 10 godina posle samita EU-zapadni Balkan u Zagrebu, organizuje novi takav susret na visokom nivou i na takav sastanak pozove i kosovske vlasti, "ali u skladu sa međunarodnim uslovima i pod misijom UN".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: