Završena akcija protiv talibana

Pakistanska vojska završila je ofanzivu protiv talibana u Južnom Vaziristanu, izjavio je premijer Pakistana Jusuf Raza Gilani.

Izvor: B92

Subota, 12.12.2009.

14:51

Default images

On je najavio da će pakistanska vojska verovatno uskoro goniti pobunjenike u drugim područjima uz granicu sa Avganistanom. "Operacija u Južnom Vaziristanu je završena. Sada razgovaramo o Orakzaiju", rekao je Gilani u Lahoru. Pakistanski premijer nije dao više informacija o nastavku vojnih operacija.

Pakistanska vojska je sredinom oktobra počela kopnenu ofanzivu protiv talibana u Južnom Vaziristanu, poslavši oko 30 000 vojnika na oko 10 000 talibanskih boraca.

Ofanziva je izazvala talas osvetničkih samoubilačkih napada širom Pakistana u kojima je stradalo više od 500 ljudi.

Pakistanska vojska je poslednjih sedmica povremeno iz helikoptera gađala uporišta pobunjenika u Orakzaiju, što bi, ocenjuje AP, mogao da bude uvod u kopnenu operaciju u toj oblasti, kao što je bio slučaj u Južnom Vaziristanu.

Od kako je počela ofanziva u Južnom Vaziristanu, procenjuje se da je iz Orakzaija izbeglo oko 40 000 ljudi, saopštile su u petak Ujedinjene nacije.

Orakzai je mala plemenska oblast, površine oko 1 500 kvadratnih kilometara, severno od Južnog Vaziristana i ne graniči se sa Avganistanom.

Plemenske oblasti u Pakistanu, duž porozne granice s Avganistanom, uživaju poluatonoman status, a za neke se veruje da su postale talibanske mini države.

Danas je i predsednik SAD Barak Obama u izjavi američkim medijima, pozvao na "veću saradnju Pakistana" u borbi protiv Al Kaide.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: