Lisabon od danas u EU, sem Poljske

Lisabonski ugovor o reformi evropskih institucija stupio je u ponoć na snagu u svim zemljama EU osim u Poljskoj.

Izvor: B92

Utorak, 01.12.2009.

08:39

Default images

U ovoj zemlji sporazum, kako prenose mediji, nije stupio na snagu zbog aljkavosti birokrata pošto još nije objavljen u službenom glasniku. "Biće objavljen u Dnevniku zakona, najkasnije za nekoliko dana, a možda je to i pitanje sati", rekao je jutros premijer Donald Tusk.

Premijer je naveo da Lisabonski sporazum, koji su usvojila oba doma poljskog Parlamenta, a jesenas posle ponovljenog irskog referenduma, ga je ratifikovao i predsednik Leh Kačinjski, obavezuje, iako još nije objavljen.

"Molim vas, ne plašite se, Lisabonski sporazum biće objavljen narednih dana. Ministarstvo spoljnih poslova objasnilo mi je da je trebalo ispraviti neke greške čisto formalne prirode u tekstu koji su nam poslali Italijani", rekao je premijer poljskoj televiziji TVN24.

Ovaj dokument predviđa reformu evropskih institucija, ali omogućava i dalje proširenje Evropske unije.

Rafitikacijom Lisabonskog ugovora 3. novembra u Češkoj kao poslednjoj zemlji EU, omogućeno je da taj ugovor stupi na snagu 1. decembra, odnosno "prvog dana narednog meseca pošto poslednja zemlja-potpisnica deponuje ratifikacione instrumente".

Najvažnije novine koje Ugovor donosi su utvrđivanje kvalifikovane većine u Savetu EU, veća uloga Evropskog parlamenta u zakonodavnom procesu, uvođenje funkcije predsednika Evropskog saveta i funkcije visokog predstavnika EU za spoljnu politiku.

Lideri Unije su na vanrednom samitu 20. novembra izabrali prvog predsednika, Belgijanca Hermana van Rompeja i prvog visokog predstavnika za spoljnu politiku Ketrin Ešton, koji će danas stupiti na dužnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

17 h

Podeli: