Strani mediji o puštanju Plavšićeve

Izveštavajući o puštanju Biljane Plavšić na slobodu, strani mediji osvrnuli su se na njenu ulogu u sukobu u BiH tokom 90-ih godina prošlog veka.

Izvor: B92

Utorak, 27.10.2009.

19:04

Default images

Suđenje Radovanu Karadžiću i oslobađanje Biljane Plavšić privukli su pažnju svetskih TV mreža. Svi ističu da je reč o bliskim saradnicima iz vremena rata u Bosni, ali napominju da je kasnije došlo do razlaza i da je Plavšićeva oštro kritikovala Karadžićevu i Mladićevu ulogu u ratnim dešavanjima.

Biljana Plavšić je najviši funkcioner iz bivše Jugoslavije koji je priznao krivicu pred Haškim tribunalom za optužbe u vezi sa ratom u Bosni, komentariše svetski servis BBC i podseća da se ona dobrovoljno predala Tribunalu, koji je pristao da ona bude puštena zbog dobrog vladanja u zatvoru zbog toga što, kako se navodi, "postoje suštinski dokazi da se ona rehabilitovala kao ličnost"

BBC navodi da je Plavšićeva za vreme rata u Bosni bila poznata kao "srpska gvozdena lejdi" poznata po izrazitom nacionalizmu i anti-muslimanskim stavovima.

CNN ističe da je bliska saradnica drugog haškog optuženika, Radovana Karadžića, u zatvoru napisala knjigu u kome ga optužuje, naziva "kukavicom" i poziva da se preda sudu, ali zato hvali generala Mladića.

Strani komentatori primećuju činjenicu Plavšićeva izlazi iz zatvora drugog dana suđenja Karadžiću, koji bojkotuje proces i zahteva dodatnih 10 meseci vreme za pripremu odbrane.

Uz podsećanje za šta je sve Karadžić optužen, uz kako kažu, opšte mišljenje da je on imao mnogo veći uticaj na događaje u Bosni nego Plavšićeva, ističe se da sudsko veće namerava da okonča suđenje do 2012, s obzirom na iskustvo sa suđenjem Miloševiću koji je umro posle četiri godine pritvora, pre izricanja presude.

Više o ocenama stranih medija kada je u pitanju početak suđenja Radovanu Karadžiću možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: