Hag: Srbija unapredila saradnju

Srbija unapredila saradnju sa tužilaštvom Haškog tribunala, ali hapšenje begunaca ostaje "najkritičniji aspekt" te saradnje, ocenjuje se u izveštaju Tribunala.

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2009.

17:39

Default images

Godišnji izveštaj Haškog tribunala, koji obuhvata period od kraja avgusta 2008. do kraja jula ove godine, sutra će pred Generalnom skupštinom UN u Njujorku obrazložiti predsednik Tribunala Patrik Robinson.

U izveštaju, koji je danas objavljen u Hagu, piše da su "u navedenom periodu razvoj događaja na političkom nivou i novo vođstvo na operativnom nivou doveli do napretka u saradnji Srbije s tužilaštvom".

"Srbija je ispunila većinu zahteva za pomoć, uključujući one koji su se odnosili na omogućavanje pojavljivanja svedoka i pristup arhivama, te na dostavljanje dokumenata... Nacionalni savet za saradnju s Tribunalom uspešno je predvodio napore da se udovolji zahtevima tužilaštva", naveo je u izveštaju sudija Robinson.

Kako je naglašeno u dokumentu, nastavak saradnje Srbije u dostavljanju dokumenata i pristupu arhivama "biće od ogromnog značaja" za predstojeće suđenje bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, kao i za druge procese.

"Najkritičniji aspekt saradnje Srbije ostaje hapšenje begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića... U proteklom periodu, Savet za nacionalnu bezbednost Srbije i akcioni tim za potragu za beguncima sproveli su složene i široke akcije potrage za dvojicom optuženih i njihovim mrežama za podršku. Vladine službe trenutno podrobno analiziraju prikupljene informacije, uključujući i one koje su ranije bile dostupne, ali po kojima nije bilo postupljeno", naznačio je Tribunal.

Prema izveštaju, bez obzira na neke nedostatke ispoljene u pojedinim operacijama potrage i zaplene, "profesionalizam i efikasnost službi uključenih u traganje za beguncima su se u načelu popravili".

Koordinacija rada tih službi, "koja je ključna", sada je bolja nego pre godinu dana.

"Tužilaštvo je pozvalo vlasti Srbije da obezbede svu podršku za profesionalni rad obavljen na operativnom nivou, u nadi da će ti napori dovesti do hapšenja dvojice preostalih begunaca", zaključuje se u delu godišnjeg izveštaja Haškog tribunala posvećenom saradnji Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: