Nemačka: Korupcija na univerzitetu?

Više državno tužilaštvo u nemačkom gradu Kelnu vodi istragu protiv 100 profesora nemačkih univerziteta zbog sumnje da su primali mito.

Izvor: B92

Sreda, 26.08.2009.

17:03

Default images

Prema navodima nemačkih medija, novac za sporne doktorate isplaćivao je navodni Institut za naučni konsalting iz Bergiš Gladbaha. Taj, u međuvremenu zatvoren "Institut", dobijao je i po 20.000 evra od kandidata da bi im našao mentora za doktorat i pomogao u izboru teme, a u tome ta ustanova nije bila jedina.

Prema navodima tužilaštva, među osumnjičenima za primanje mita su isključivo predavači po ugovoru i vanredni profesori angažovani sa strane, ali ne i šefovi katedri nemačkih univerziteta.

U Nemačkoj postoje 262 univerziteta i visokoškolske ustanove, a godišnje se podnese 25.000 doktorskih radova.

Tužilaštvo je istaklo da prijem na doktorske studije i briga o kandidatu dok ne završi doktorski rad moraju u svakom slučaju da budu besplatna usluga predavača.

Savez nemačkih visokoškolskih ustanova (DHV) pozdravio je otpočinjanje istrage protiv stotinak profesora i istakao da želi da učini sve da se ne naruši ugled nemačkih univerziteta i da se "ne stekne utisak da je moguće da se na njima kupuju naučne titule".

Minhenski profesor ekonomije Manuel Rene Tajzen, koji se godinama bavi malverzacijama vezanim za doktorske titule, ocenio je povodom ovog skandala da je reč samo o "vrhu ledenog brega" i procenio da je dva odsto doktorskih titula u Nemačkoj stečeno na sumnjiv način.

Tajzen je ocenio da tu svakako nije reč o sociolozima ili lingvistima, već ljudima u sasvim drugim branšama koji doktorskom titulom žele da postignu brz napredak u karijeri i povećanje primanja. Zato izdatak od 20.000 do 100.000 evra za kupovinu doktorske titule smatraju prihvatljivim.

Šef Saveza nemačkih univerziteta Bernard Kempen je procenu udela prevara u sticanju doktorskih titula nazvao "nagađanjem" i ocenio da je broj manji, da se ipak "meri promilima".

Državno tužilaštvo u Kelnu nije saopštilo na kojim univerzitetima rade profesori protiv kojih se sada vodi istraga. Magazin "Fokus" pak u ovonedeljnom broju tvrdi da je reč o visokoškolskim ustanovama u Bajrojtu, Berlinu, Bilefeldu, Frankfurtu, Hagenu, Hamburgu, Hanoveru, Ingolštatu, Jeni, Kelnu, Lajpcigu, Rostoku i Tibingenu.

Tužilaštvo, kako navode mediji, nastoji da radi efikasno i brzo, jer prestupi vezani za podmićivanje zastarevaju za pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: