Guča danas očekuje 200.000 gostiju

Dragačevski sabor trubača, 49. po redu, ulazi u završnu fazu, a prema najavi organizatora, danas se očekuje oko 200 000 gostiju.

Izvor: B92

Subota, 08.08.2009.

01:07

Default images

Za danas je planiran defile svih oko 1.200 učesnika iz zemlje i inostranstva. Noću ili danju, u Guči je tokom Sabora trubača uvek bučno i veselo. Svake godine sve više je stranaca, koji dobar provod pronalaze upravo u ovoj maloj varošici. Tome sigurno doprinose i strani orkestri, koji upotpunjuju muzičku šarolikost Guče.

Prvi put je nastupio i jedan strani vojni orkestar, američki bend Diplomate, koji predvodi Djuk Stabl.

“Već devet godina slušam srpsku muziku, od kada sam u Kaliforniji kupio disk Bobana Markovića. Od tada imam želju da budem deo ovog festivala i moji snovi su se ostvarili“, kaže Stabl.

Guču su preplavili stranci sa svih strana sveta.

“U Italiji nije lako naći ovakve izvođače, zaista je zvuk, muzika.“

“Guča je sjajna, mi smo iz Poljske.“

“Guča je ludilo, sledeće godine dolazimo sa više prijatelja.“

Iako je mnogo ljudi, nikoga preterano ne zabrinjava mogućnost pojave novog gripa. A protiv gripa se svako bori na različite načine.

“Grip nam ne može ništa. Alkohol, srpstvo i bratstvo i to je sve.“

Mnogi u Guči propuste bogat kulturno-umetnički program, ali sigurno obiđu celu varošicu, kako bi pronašli ono što mogu da priušte.

Guča: Pored trube, sačuvati čistoću

Posetioci Sabora u Guči, osim što uživaju u zvucima trube, mogu da doprinesu i akciji "Uredimo i očistimo Dragačevo".

Akcija je deo kampanje "Očistimo Srbiju" koju sprovodi Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje. Ista akcija prethodno je bila organizovana i na festivalu Egzit u Novom Sadu.

Sabor u Guči do sada je posetilo 70.000 ljubitelja trube, a ove godine na ulicama nema gomila đubreta. Posetioci tvrde da otpatke uredno bacaju u kontejnere i dodaju da su izuzetno zadovoljni čistoćom grada.

Državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine i prostornog planiranja Bojan Đurić je rekao da je ministarstvo obezbedilo žičane kontejnere, kao i 120 kontejnera za separaciju smeća, koji će ostati trajno opštini Lučani. On najavljuje da će se slične akcije sprovoditi i u drugim opštinama.

Nadležni tvrde da opština Lučani prednjači u zaštiti životne sredine kao malo koji grad u Srbiji, jer je akciju "Očistimo Dragačevo" pokrenula još pre dve godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: