Srbi obišli groblje u Vučitrnu

Nekoliko stotina Srba, koji su do rata na Kosovu živeli u Vučitrnu, obišli su groblje, prvi put posle 10 godina. Skoro svi spomenici uništeni su ili oštećeni.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.08.2009.

00:50

Default images

Na groblju gotovo da nema neoštećenih spomenika, a crkva svetog Ilije nakog spaljivanja i rušenja u martu 2004. godine, delimično je obnovljena.

Za Većinu Srba iz Vučitrna, ovaj dolazak na groblje je prvi u poslednjih deset godina. Povod je sveti Ilija, svetac u čiju je čast podignuta pravoslavna crkva u Vučitrnu.

Srbi su iz ovog grada masovno otišli 1999. godine. Groblje su ostavili čitavo.

Danas nisu zatekli gotovo nijedan spomenik na svom mestu. Na pravoslavnom groblju u Vučitrnu ima više od 200 grobnica. U nekim su sahranjene čitave porodice.

Spomenici na groblju su rušeni godinama, a najviše ih je porušeno u martu 2004. godine.

U martu 2004. oskrnavljena je i zapaljena crkva svetog Ilije podignuta u XIX veku. Crkvu su kosovske institucije spolja obnovile i renovirale crkveni dom. Zvonik i unutrašnjost crkve su samo očišćeni.

Do pre dva meseca, groblje je bilo u korovu i šiblju.

Za slavu crkve u Vučitrnu groblje je očišćeno na inicijativu vučitrnske opštine, a uz pomoć Ministarstva za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

Srbi iz Vučitrna bi se rado vratili u svoj grad, ali Dragiša Murganić, bivši opštinski fiunkcioner, kaže da ne veruje da ima uslova za povratak.

“Današnje okupljanje svedoči na svoj način o raspoloženju Srba da se vrate u Vučitrn, ali mislim da još nema uslova za to. Vremenom, verujem da će ih biti”, kazao je Murganić.

Nakon obilaska groblja, održan je parastos, a potom je lokalni sveštenik presekao slavski kolač.

Skup Srba u Vučitrnu obezbeđivali su pripadnici kosovske policije.

Tokom okupljanja, iz okoline se čula pucnjava iz vatrenog oružja.

Policija je za B92 prenela da se pucalo na svadbi Albanaca iz kuća u okolini crkve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: