YUTA: Previše agencija u Srbiji

U Srbiji posluje skoro 700 licenciranih turističkih agencija, što je nerealno veliki broj agencija za tržište Srbije, tvrde u udruženju turističkih agencija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.07.2009.

10:44

Default images

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Radisav Stanković navodi da to pokazuje da je kriterijum za dobijanje dozvole prilično nizak. Prema njegovim rečima, ove sezone prigovori putnika najčešće su se odnosili na otkazivanje putovanja i zamenu smeštaja.

Agencije ne mogu snositi odgovornost za rad prevoznika, hotelijera i turističkih vodiča.

Agencija ima pravo da promeni maršrutu putovanja i o tome ne mora unapred da obavesti putnike, osim ukoliko tačna ruta nije navedena u programu putovanja.

"U slučaju kada su opravdani razlozi, dakle kada je viša sila, uvek agencija prema domaćim i međunarodnim propisima zadržava ono što je stvarno platila - ona je platila i prevoz i smeštaj, onda to putnicima nije jasno. Razlog je osigurajte svoje putovanje od otkaza”, navodi Stanković.

Najčešće primedbe, međutim, odnose se na zamenu smeštaja.

On dodaje da, prema Zakonu o obligacijama i drugim zakonskim propisima, u istom mestu agencija ima pravo da zameni smeštajni objekat iste ili više kategorje na njen teret.

Loša praksa u Srbiji jeste da putnici retko kad uplaćuju putno osiguranje. Kada se Srbija nađe na beloj šengenskoj listi, putno osiguranje neće biti obavezno. Potrebno je da građani to ipak učine i posle 1. januara.

"Većina naših građana nema naviku da se osigurava i zbog recimo pet ili deset evra će otići u drugu agenciju kad nastane problem onda šta da radimo. Sreća je bila u toj nekoj ukupnoj problematici viznog režima što je EU propisala da moramo imati obavezno osiguranje", objašnjava Stanković.

Turistička inspekcija je do kraja juna ove godine primila 90 prijava protiv turističkih agencija, a u 14 slučajeva agencije su putnicima morale da vrate ukupno oko 270 000 dinara za neizvršene usluge.

Tokom ovogodišnje sezone godišnjih odmora pet agencija izgubilo je dozvolu za rad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: