Niš: Blokada zgrade gradske uprave

Nekoliko stotina radnika "Niteksa" iz Niša blokiralo je, drugi dan zaredom, zgradu gradske uprave u tom gradu tražeći hitno rešavanje problema u toj fabrici.

Izvor: B92, Beta

Petak, 24.07.2009.

11:09

Default images

Radnici “Niteksa“ i zaposleni u lokalnoj upravi su ispred zgrade, dok prisutni policajci ne reaguju. Današnja blokada nastavak je jučerašnje kada je više stotina radnika "Građevinara" i "Niteksa" blokiralo nekoliko državnih i gradskih institucija u centru grada.

Radnici “Građevinara” iz Niša danas nisu blokirali zgradu Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje u kojoj se nalazi i fond PIO, iako su juče najavili da će blokirati rad ove ustanove do ispunjenja njihovih zahteva.

Posle jučerašnjih pregovora sa direktorkom fonda PIO, odlučili su da sačekaju odgovor iz Ministarstva ekonomije.

Zbog štrajka “Građevinara”, pacijenti iz Niša su na hitno zakazane operacije van ovog grada otišli bez overenih uputa.

Borivoje Milošević, direktor filijale za nišavski okrug Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, kaže da će uputi ovih pacijenata naknadno biti overeni, kako bi mogli da nastave dalje lečenje.

Ukoliko radnici “Građevinara” ponovo blokiraju ovu zgradu, uputi će se overavati u Kliničkom centru.

Iako se samo deo zahteva, odnosno povezivanje radnog staža odnosi na fond PIO, građevinari su juče blokirali rad svih službi koje se nalaze u toj zgradi.

I radnici “Niteksa” su u toku prepodneva blokirali rad gradske uprave.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović kaže da su zahtevi radnika opravdani, ali ne i način na koji oni pokušavaju da ostvare svoj cilj.

Simonović kaže da od nadležnih državnih organa očekuje brzu reakciju i veruje da će radnici “Građevinara” i “Niteksa” odustati od radikalnih protesta na štetu ostalih Nišlija. Oko 700 radnika "Niteksa" štrajkuje, sa prekidima, od novembra prošle godine, a 620 radnika "Građevinara" je u štrajku od aprila ove godine.
Vlasnik "Niteksa" je kompanija "Irva investicije" Đorđija Nicovića, koja je kupila i "Građevinar", ali je ta privatizacija ovog meseca poništena.

"Niteks" je prodat Nicovićevoj kompaniji u novembru 2006. godine za oko 13 miliona evra, a "Građevinar" u junu prošle godine za 150.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: