Cvetković: Nada u uspeh sa MMF-om

Premijer Mirko Cvetković se nada da će Beograd u pregovorima sa MMF-om uspeti da izdejstvuje da ne dođe do povećanja PDV, ali ni do smanjivanja plata i penzija.

Izvor: B92

Utorak, 07.07.2009.

00:45

Default images

Cvetković je u intervjuu za "Politiku" rekao da MMF pozitivno ocenjuje to što je u Srbiji održan finansijski sistem i stabilan kurs i što je potrošnja na zacrtanom nivou. On je kazao da od predstojećih razgovora sa MMF-om očekuje da ta finansijska institucija bude partner Srbiji i da zajedno sa Ministarstvom finansija naprave novi program.

Cvetković je kazao da je u proteklom periodu sprečen kolaps privrede, da su ublažene posledice po stanovništvo, očuvana stabilnost nacionalne valute i obezbeđena realizacija ključnih infrastrukturnih projekata, a kao najvažnije naveo je zaustavljanje pada proizvodnje.

Cvetković je, komentarišući navode da će "ekonomski kolaps" Srbiju zadesiti u septembru, rekao da su ti isti kritičari vlade govorili da će kriza opustošiti Srbiju u aprilu, a zatim u maju, pa u junu i da "ne vidi poseban razlog zašto bi Srbiji baš u septembru bilo gore".

On je naveo da za vreme recesije najviše pomažu velike investicije i dodao da vlada radi ubrzano na pripremi projektne dokumentacije, regulacionih planova i eksproprijacije kako bismo spremno dočekali velike investicije.

Premijer je rekao da je za godinu dana rada vlade bilo više teških stvari poput povećanja penzija za 10 odsto, koje su ipak omogućile penzionerima da bolje žive i dodao da je teško bilo i oporezivanje visokih plata, ali da su time obezbeđena sredstva da snažnije reaguju na socijalne probleme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

19 h

Podeli: