Najava Parade ponosa u Beogradu

Prva Parada ponosa u Srbiji biće održana 23. avgusta u Beogradu, saopštila je Gej strejt alijansa.

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2009.

00:50

Default images

Međutim, Organizacioni odbor Parade demantovao je da je bilo kakav datum dogovoren i isključio Gej strejt alijansu iz dalje organizacije zbog kako se navodi „ozbiljnog ugrožavanja bezbednosti učesnika i organizatora manifestacije“. Spor oko organizacije Parade ponosa sasvim izvesno neće uticati i na njeno održavanje.

Objavljivanje datuma održavanja Parade ponosa dovelo je do razmimolilaženja mišljenja organizatora, ali ne i u nameri da se Parada održi.

Gej strejt alijansa saopštila je da je, kao inicijator održavanja Parade, MUP-u predala prijavu skupa zakazanog za 23. avgust, dok Organizacioni odbor samoinicijativno objavljivanje datuma smatra kršenjem dogovora i ugrožavanjem bezbednosti učesnika i organizatora.

Parade ponosa, ma gde se održavale, svojevrstan su test tolerancije društva u kom se odvijaju.

Predstavnici lezbijske, homoseksualne, biseksualne i transrodne populacije u Srbiji, kao i organizacije koje se bore za ljudska prava najavili su održavanje Parade ponosa uz podršku policije i vladajućih struktura.

I u Gej strejt alijansi i u organizacijama udruženim u Organizacionom odboru smatraju da Parada ponosa treba da bude održana u godini kada je usvojen antidiskriminacionog zakona.

Organizacioni odbor i Gej strejt alijansa će nastaviti da rade na organizaciji Parade ponosa koja će biti održana, najverovatnije dan uoči Madoninog koncerta u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: