Avganistan: Vojnici ubili devojčicu

Italijanski vojnici su pucali na jedno putničko vozilo na zapadu Avganistana, usmrtivši jednu 12-godišnju devojčicu i ranivši tri člana njene porodice.

Izvor: B92

Nedelja, 03.05.2009.

20:25

Default images

Portparol italijanskog kontingenta u Avganistanu izjavio je da se devojčica nalazila u vozilu koje je išlo velikom brzinom i ignorisalo znake upozorenja. "Uzimajući u obzir da je vozilo nastavilo da juri uprkos znacima i hicima upozorenja, vojnici su otvorili vatru ciljajući na motor", rekao je portparol u telefonskoj izjavi iz Herata.

On je kazao da je istraga u toku i da za nije sasvim jasno kako je dete stradalo.

Otac devojčice Benušar, Ahmadi, koji je vozio belu "tojotu" izjavio je da je čuo prasak, a zatim ugledao svoje dete mrtvo, a porodicu teško povređenu.

Ahmadi je rekao da je vojni konvoj išao iza njega, ali da nije video niti čuo signale da uspori ili da se zaustavi.

Prema njegovim rečima, pošto su otvorili vatru, vojnici u konvoju su prošli pored automobila i nisu pomogli njegovoj porodici da stigne u bolnicu.

Kako je saopštilo italijansko ministarstvo spoljnih poslova, šef italijanske diplomatije Franko Fratini izrazio je duboko žaljenje zbog ovog incidenta.

NATO snage u Avganistanu navode da ulažu napore da smanje broj civilnih žrtava, koji je u stalnom porastu.

Vojnici, u strahu od samoubilačkih bombaških napada, često su umešani u slične incidente na putevima.

Oni imaju ovlašćenja da ispale hice upozorenja, a zatim i direktno pucaju na vozilo koje odbija da se zaustavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: