Fijat zatvara fabrike u Italiji

Dok u Srbiji vlada veliko interesovanje za vozila Fijata, ta kompanija nastavlja da zatvara fabrike u Italiji, a na redu je fabrika u mestu San Mauro Torineze.

Izvor: B92

Sreda, 04.03.2009.

01:17

Default images

Na prinudni odmor odlazi svih 727 zaposlenih. Neizvesna je i sudbina fabrike iz grupe “Fijat auto” u Pomilijanu, čijih je 5.000 radnika već sedam meseci na prinudnom odmoru.

Bez posla je još 10.000 radnika iz pomoćne industrije vezane za fabriku u Pomilijanu. Oni su u znak protesta blokirali puteve, dok su te blokade specijalci u desantnoj opremi pendrecima razbili.

Sa radnicima je solidarnost pokazao u nedelju i papa Benedikt XVI, sa Trga svetog Petra, dok prvi čovek "Fijata" Serđo Markione odgovara da toj kompaniji niko ne može da zabrani da zatvori svoju fabriku, što će se verovatno i dogoditi ako se kriza ovim tempom nastavi.

U februaru je prodaja "Fijatovih" vozila pala za još 24,4 odsto, što je ipak nešto bolje od januarskih minus 32,6 odsto.

S druge strane, rumunski proizvođač automobila "Dačija-Reno" najavio je privremeno povećanje proizvodnje zbog narudžbine od preko 30.000 automobila, koja je stigla iz Nemačke.

Ovaj porast proizvodnje posledica je subvencija koje je nemačka vlada uvela za kupovinu novih automobila. Građani koji stari automobil žele da zamene novim, dobiće pomoć u iznosu od 2.500 evra. Opširnije u posebnoj vesti.

“U Kragujevcu nema zabrinutosti”

Savetnik u Ministarstvu ekonomije Srbije Aleksandar Ljubić, zadužen za posao sa "Fijatom", kaže da vesti iz Italije ne treba da zabrinjavaju radnike u Kragujevcu.

“'Fijat' strateški donosi odluke kao kompanija koja posluje na nekoliko kontinenata. Prema tome, ono što je za sada sigurno i što je menadžment 'Fijata' više puta ponovio jeste da je 'Fijat' u svemu posvećen ovom projektu i realizaciji ovog projekta”, kaže on.

Vladin program subvencionisanih kredita za kupovinu “punta”, čija proizvodnja u Kragujevcu treba da počne krajem ovog meseca, doprinosi zadržavanju interesa "Fijata" za fabriku u Srbiji.

“Prosečna 'Fijatova' fabrika proizvodi 300.000 vozila, tako da uopšte ne mislim da smo mi ni na koji način obezbedili 'Fijatu' neku veliku proizvodnju ili drastično povećanje proizvodnje”, ocenjuje Ljubić.

“Ono što jeste da smo mi našoj fabrici obezbedili povećanje proizvodnje i obezbedili posao za naše radnike da mogu da mirnije uđu u deo koji se odnosi pre svega na transformaciju i pripreme fabrike za proizvodnju”, kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: