Apel: Struju trošite racionalno

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je građane Srbije da štede električnu energiju i budu racionalni. Potrošnja struje je povećana, kažu u EPS-u.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 08.01.2009.

15:16

Default images

Predsednik Tadić je, najavljujući da će Mađarska isporučivati Srbiji milion do dva miliona kubnih metara gasa dnevno, ukazao da će snabdevanje gasom biti normalizovano tek kada Rusija i Ukrajina reše spor.

U izjavi za novinare nakon što je dao krv, Tadić je naveo da očekuje da će rusko-ukrajinski spor biti rešen za oko nedelju dana.

"Srbija kreće u još jednu spoljnopolitičku ofanzivu, kako bi obezbedila dovoljne količine gasa", rekao je Tadić i naveo da će to biti pokušano preko gasovoda u Belorusiji.

On je, međutim, upozorio da "na putu iz Belorusije do nas ima mnogo korisnika i gladnih usta i da je veliko pitanje da li ćemo to i uspeti".

EPS: I pored rasta potrošnje, nema havarija

Potrošnja električne energije u Srbiji danas će biti oko 147 miliona kilovat-časova, a juče je bila oko 141 milion, saopštila je Elektroprivreda Srbije.

Za sada, i pored rasta potrošnje i povećanog opterećenja niskonaponske mreže u distribucijama, nema kvarova koji bi mogli da se označe kao poremećaji u snabdevanju.

Pošto se narednih dana očekuje dalji pad temperature, moguć je dalji rast potrošnje struje, a EPS, zahvaljujući odličnom radu svojih proizvodnih kapaciteta, koji su u toku leta pripremani za zimu, obezbeđuje dovoljno električne energije i za taj nivo potrošnje.

Iako je elektroenergetska situacija stabilna, to ne znači da ima uslova za uključivanje svih mogućih uređaja za grejanje na električnu energiju, upozoreno je u saopštenju.

Da bi se na distributivnom nivou zadržao ovaj nivo snabdevanja i kako ne bi bilo tehničkih problema izazvanih prevelikom potrošnjom, potrebno je da se električna energija štedi i da se, gde god je to moguće, za grejanje koriste drugi energenti.

Svi potrošači svojim ponašanjem i načinom trošenja struje, uključivanja kućnih uređaja, bitno utiču na stanje u elektroenergetskom sistemu i značajno mogu da pomognu ili odmognu EPS-u, ali i sebi, da se u vanrednim okolnostima održi stabilnost mreže, kaže se u saopštenju.

U Beogradu je "stanje na elektromreži za sada stabilno", ali apelujemo na potrošače da štede struju, saopštila je danas Elektrodistribucija Beograd.

Portparol Elektrodistribucije Beograd Sandra Alagić rekla je da u Beogradu tokom noći nije bilo isključenja struje, kao "ni ispada" na elektromreži.

Gašenje dekorativnog osvetljenja

Uprava za energetiku Sekretarijata za komunalne i stambene poslove grada Beograda donela je danas odluku da se, zbog očuvanja elektrodistributivnog sistema, isključi novogodišnje dekorativno osvetljenje, saopšteno je iz gradske uprave.

Ukoliko se ovih dana energetska kriza pozitivno razreši, novogodišnje dekorativno osvetljenje biće ponovo uključeno za proslavu Nove godine po Julijanskom kalendaru.

U Beogradu je sredinom decembra svečano ukrašeno 25 lokacija za Božić i Novu godinu, a prema prvobitnim planovima, novogodišnje osvetljenje trebalo je da traje do sredine januara ove godine.

I dekorativne svetiljke na Spomen-hramu svetog Save na Vračaru biće ugašene radi štednje električne energije, saopštila je Kancelarija protoneimara Spomen-hrama. Istovremeno, Kancelarija je pozvala sve građane da se pridruže štednji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: